Реклама / Ads
8| 3230 |05.03.2021 НОВИНИ

Парламентът е за преговари за ваксини извън ЕС. Но ”Спутник V” е извън играта

.
Депутатите не пожелаха правителството да започне самостоятелни преговори за закупуване и внасяне на руската ваксина ”Спутник V”, каквото беше искането на БСП.
 

Те гласуваха решение, с което възлагат на Министерския съвет да предприеме нужните действия за провеждане на консултации с Европейската комисия, с цел проучване на възможността за покупка на ваксини, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС или Европейското икономическо пространство.

Дебатите продължиха близо два часа, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова и шефът на ГЕРБ си размениха остри реплики, уточни Дир. бг.

 

С 96 гласа "за", без "против" и въздържали се депутатите приеха решението, предложено от парламентарната комисия по здравеопазването. От БСП и ДПС не участваха в гласуването. Депутатите отхвърлиха с 65 гласа "за", 9 "против" и 79 "въздържал се" предложението на БСП за възлагане на МС осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V".

 

След това народните представители от левицата напуснаха пленарната зала.

Не беше подкрепено и компромисното предложение на Валери Симеонов, направено на основата на двата проекта.

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план.

 
В хода на дебатите беше обяснено, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която вече е започнала ускорена процедура за одобрение на продукта.

 

Спор в пленарна зала предизвика настояването на БСП да се гласуват и двата проекта за решения - първоначалното предложение на левицата и редактирания вариант на здравната комисия. В дискусията се чуха обвинения за лобизъм, геополитика и "надцакване".

Даниела Дариткова /ГЕРБ/ призова да не се допуска отделно гласуване на двата проекта и да се спазват законите, които изискват одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Тя посочи, че предложението на здравната комисия следва духа на идеята на БСП, но в него не се посочва конкретен продукт.

Георги Йорданов от левицата коментира, че трябва максимално бързо да се осигурят доставки на ваксини, а влизането в едни консултации с ЕК обрича българските граждани на липса на превенция.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи аргументите на управляващите като несъстоятелни. Тя попита ГЕРБ защо отказват разнообразяване на ваксините и допусна няколко възможности. Една от тях, по думите й, е страх от носене на отговорност. Нинова постави въпроса - вярно ли е, че представител на ГЕРБ в Европарламента е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите-доставчици на ваксини в България. Става ли въпрос за лобизъм и комисионерство, попита тя. Възможно ли е всичко това да се прави, за да използвате тази ситуация за избори, за да намалите избирателната активност, коментира още Нинова. Възможно ли е да си правите тънки политически сметки на база на здравето на нацията, обърна се тя към управляващите.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова я репликира, че не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех и това откриване на предизборната ви кампания тук ще покаже на българските граждани, че всъщност формално демонстрирате загриженост за тяхното здраве, а реално лобирате за една ваксина - "Спутник V", заяви тя. С нашето решение гарантираме достъп на българските граждани до всички, одобрени от европейските регулаторни органи ваксини, защото преди всичко сме загрижени за това ваксините да бъдат безопасни, ефективни и ефикасни, заяви Дариткова.

 

Нигяр Джафер /ДПС/ коментира, че дискусията и последващото решение днес са "еманация на политическото надцакване в България". Тя изрази съжаление, че Народното събрание не може да даде ясно послание, че работи с мисъл за здравето на българските граждани и обезпечаване на мерките, свързани с пандемията. От ДПС не участваха в гласуването и по двете проекторешения.

 

Калин Поповски /"Обединени патриоти"/ коментира, че са имали готовност да подкрепят предложението на БСП за "Спутник V", но от вчера е ясно, че руската ваксина е в ускорена позиция по одобрение в Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ и затова ще подкрепят консенсусното предложение на здравната комисия. Тази ваксина ще бъде разрешена за употреба в ЕС и няма да се наложи да действаме форсмажорно, коментира той. Поповски посочи, че около 30 дни е ускорената процедура, но разговорите с руската страна могат да започнат буквално от днес.

 

Христо Гаджев /ГЕРБ/ посочи, че Русия има недостатъчен производствен капацитет и преди юни и една ваксина не могат да доставят. Сърбите прекратиха ваксинацията със "Спутник V" поради липса на доставки и сега продължават с китайска, посочи той. Георги Михайлов от левицата го репликира, че Сърбия се намира на второ място в Европа по брой ваксинирани граждани, а България е на последно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3142 |05.03.2021 С пълна скорост ваксинират изборната администрация . 3| 3209 |05.03.2021 Личен лекар за хаоса с ваксините: На този етап сме на брифинги и обещания . 30| 4107 |04.03.2021 Отхвърлиха „Спутник V“: България ще купува ваксини само след консултации с ЕК . 18| 4171 |04.03.2021 Лекар за ”Спутник V”: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната цел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads