Реклама / Ads
1| 4843 |05.07.2010 НОВИНИ

Парламентът рекордьор по калпави и лобистки закони

.
Днешният парламент е стъпил здраво на пистата на лобизма. Това обяви политологът Димитър Аврамов при оповестяване на резултатите от втория мониторингов доклад, за дейността на парламента (ноември 2009-февруари 2010), реализиран от Института за модерна политика.
 

Според Аврамов депутатите от парламентарното мнозинство на ГЕРБ са свръхнеориентирани. Докладът отчита рязко влошаване на качеството на приеманите закони. Често, дори и от правителството внасяли случайни и хаотични законодателни инициативи. Това показвало, че те не са част от добре обмислена законодателна политика, а обслужват теснопартийни, ведомствени или направо частни и корпоративни интереси, се посочва още в представения днес доклад на Института за модерна политика.

Според Борислав Цеков пък сегашният парламент е рекордьор по лобистки пробиви. Те били плод не само на неопитността, но и заради самата конструкция в работата на законотворците - действа се на парче и хаотично, без ясни цели. Така чрез хаосът различни частни интереси си прокарвали път в законите. Лобистките закони трябвало да бъдат спирани още на входа на Народното събрание, но през последната година това не се случило, отчитат анализаторите. Според тях 58 от 102-та законопроекта наблюдавани от Института за модерна политика попадат в зоната на сивото законодателство, а 30 от тези законопроекта вече са приети.

Докладът е регистрира и 170 "глухонеми депутати". За една година те не са предприели инициатива за изказване или участие в парламентарен дебат. Първенци сред тях са депутатите от управляващата партия – ГЕРБ. Социологът от Института за модерна политика Венелин Стойчев прогнозира, че ако тази тенденция се запази, очаква през следващата година депутатите от ГЕРБ не само да не задават въпроси, а да започнат да отговарят на министър–председателя.
Най – активни в своите питания по време на парламентарния контрол са депутатите от "Коалиция за България". От средата на февруари до средата на май тази година те са задали 70 въпроса и са отправили 11 питания. След тях са ”Синята коалиция” - с 73 зададени въпроса и 6 питания. ”Атака” - 19 въпроса и 6 питания. На опашката остават депутатите на ГЕРБ. Те са задали 4 актуални въпроса и са отправили 3 питания. Жтличник с най-много въпроси и питания - 25 е Лъчезар Тошев от сините.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5471 |29.06.2010 Управляващите прокарвали лобистки закони . 6| 4458 |01.06.2010 ДПС: Парламентът да разследва гафа с матурите . 2| 4516 |19.05.2010 Парламентът отсече: Петима в СЕМ . 1| 5557 |13.05.2010 Парламентът спретна комисия за "Държавен вестник"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads