Реклама / Ads
3| 4505 |31.01.2020 НОВИНИ

Парламентът задължи правителството да оздрави ”ТЕЦ Марица Изток 2”

.
”ТЕЦ Марица Изток 2” Източник: БГНЕС
Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала на ”Български енергиен холдинг” с цел финансово оздравяване на ”ТЕЦ Марица - Изток 2” ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.
 

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на питане на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България, каза Теменужка Петкова.

 

Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет, посочи Петкова. Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност, каза тя.

 

Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, подчерта Теменужка Петкова.

 

Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система. ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената в страна която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй", каза още Теменужка Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4336 |24.01.2020 Карадайъ: Провалът на правителството е факт, държавата е в колапс . 14| 5522 |21.01.2020 Боряна Димитрова: Перник е едно от най-тежките изпитания за правителството . 2| 4097 |20.01.2020 БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството . 5| 4983 |18.01.2020 Крум Зарков: Искаме да свалим правителството и то да понесе политическа отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads