Реклама / Ads
5| 3331 |13.01.2023 НОВИНИ

Теменужка Петкова: Не съм съгласна с премиера, за който е клопка предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост

.
Теменужка Петкова
„Не съм съгласна с премиера Гълъб Донев, който определи като клопка предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта за енергетиката, одобрено от парламента. Не става дума за клопка. Българският парламент прие едно изключително мъдро решение. Аз се радвам, че всички политически сили в НС се обединихме и така гарантирахме своята енергийна сигурност.
 

Това заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.


Така поправихме една голяма грешка на предишното правителство, а именно да се намалят въглеродните емисии с 40% и то единствено от енергетиката ни. Това е грешно, неразумно и опасно решение“, обясни Петкова пред bRV.


По думите ѝ става въпрос за една разпоредба на регламента, допускащ ПВУ на всяка държава-членка да може да бъде предоговарян или представянето на изцяло нов ПВУ. „Правителството трябва да защити нашите въглищни централи. Ние имаме възможност и трябва да се възползваме. Това е единственото правилно решение в интерес на българските граждани и бизнеса“, заяви Теменужка Петкова.


„Нашите централи са производствени мощности, които разполагат със съвременни сероочистващи технологии. Всичко, което се изисква за опазване на околната среда, е направено. Парите, които бихме загубили, ако затворим въглищните си централи ще са милиарди. Според нас трябва да стоим твърдо зад въглищните си централи, защото те осигуряват над 48% от необходимата електрическа енергия на страната, а през зимата – 60%. Ние не можем да се справим без тях“, посочи тя.


„В момента, в който Русия е агресор в Украйна проектът за АЕЦ „Белене“ не може да се реализира. Това е невъзможно усилие. Ядрените реактори се съхраняват добре. Ние не бива да губим и ден повече, а да диверсифицираме мощностите си“, изтъкват бившият енергиен министър.


„Балкански поток е проект, изграден изцяло в съответствие с европейските правила. Той работи и носи милиардни приходи на страната ни. В момента на вход по тази тръба минава 1,5 млрд куб. метра газ. На изхода на „Балкански поток“ има свободен капацитет от 3 млрд куб. метра газ годишно. По тази тръба може да тече всякаква газ, но в момента тече руски газ, на база на подписаните договори. Колегите са резервирали капацитет, за да ползват инфраструктурата на Турция, но не и природен газ“, уточни Петкова.


„Аз познавам много добре договора между „Булгаргаз“ и „Газпром“. В момента не е добре за България да коментираме тази тема. Дано колегите от Продължаваме промяната, когато са предприели действията си, да са направили добър правен анализ на клаузите в него и да са защитили интересите на България. Имам подозрение, че не са, обаче“, каза тя, коментирайки опасенията, че при евентуален арбитраж, руския газов доставчик може да осъди страната ни да плаща неустойки.


Теменужка Петкова коментира и вероятността да се сформира кабинет с третия мандат на президента.


„България има нужда от редовно правителство, което да взима решения и да носи отговорност. България има нужда от работещ парламент. Всеки ден изникват важни въпроси, по които правителството трябва да се произнася. Ние полагаме всички усилия, за да има стабилно управление. За да няма редовно правителство вина не носи ГЕРБ-СДС“, подчерта тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3146 |16.12.2022 Кристина Петкова: Има голям шанс да се състави правителство с втория мандат . 5| 2850 |25.10.2022 Теменужка Петкова: В следващите три години трябва да генерираме нов дълг от 48 млрд. лв . 10| 4585 |13.10.2022 Теменужка Петкова обвинява ”Булгаргаз” в неадекватност! Изгубили 8,5 млн. евро за два дни . 0| 3052 |01.09.2022 Теменужка Петкова предизвиква Петков и Василев: Направиха диверсификация по Харвардски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads