Реклама / Ads
14| 4281 |13.01.2015 НОВИНИ

Първанов: България ще е единствената наказана държава за "Южен поток"

.
Георги Първанов, лидер на АБВ Източник: Булфото
По повод случилото се в Париж не бива да се драматизира повече от необходимото. Като върховен главнокомандващ преди години имам още едни ограничения, рамки, които не ми позволяват да използвам понятието „война", по всеки възможен повод. Ситуацията наистина е тежка. Необходимо е да се вземат мерки.
 
Това коментира Георги Първанов в сутрешния блок на TV7. Относно вчерашната развръзка на 40-дневната сага с издирването на бившия председател на ДАНС, Първанов каза, че     това е нещо, с което не можем да се гордеем. Със случая "Петко Сертов" дадохме сигнал на света, че нещата у нас не изглеждат сериозно. Случаят с Петко Сертов се оказа много смешен - жена му подаде сигнал, че е изчезнал, а после отиде и си го прибра.

Първанов коментира и газопровода "Южен поток", който според него сега е "на границата на непоправимото".

"Южен поток" ще влезе в трасето си и България ще е единствената наказана държава. Очаквах да видя реален ефективен контакт на най-високо ниво между София и Москва, както направиха Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия и те имат своите решения. Ходенето на премиера Борисов в Брюксел напомня позицията на министър Драгомир Стойнев да предостави нашите суверенни права да преговаряме на тогавашния еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер", заяви той.

Според него отговорността за провала на проекта е на шест поредни български правителства, но и на руската страна, която "не направи необходимото, за да стане този проект необратим".

Слабите институции водят до липса на доверие, повтори тезата си той и подчерта, че най-важното условие за стабилност и развитие е силната, здрава, уредена държава. Фактът, че за седмица станаха две показни убийства на улицата, показва, че се съзнава слабостта на държавата, коментира Първанов.

Според него службите за сигурност у нас трябва да бъдат укрепени, за да имаме минимална гаранция, че можем да предотвратим подобни събития. Към момента обаче се случва точно обратното.

Трябва и честно да заявим, че не можем да приемаме повече бежанци. Това е почтено, не е нехуманно, изтъкна бившият държавен глава. Той отправи критика за разнопосочните позиции от страна на двама вицепремиери по този въпрос и препоръча да се намери компромисът и да се излезе с единна теза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4860 |12.01.2015 Е. Йорданов пред Фрог: България не може да отговори на тероризма . 24| 6949 |12.01.2015 Сертов се върна в България в 1,30 нощес; претърпял инцидент в Гърция . 7| 4348 |11.01.2015 Вучков: Завишени са нивата на сигурност в България . 26| 5079 |10.01.2015 Официално: Джон Кери пристига в България на 15 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads