Реклама / Ads
21| 4592 |17.05.2008 НОВИНИ

Първанов дава съвети за излизане от кризи в Перу

.
„Задълбочаващата се продоволствена криза в световен мащаб може да доведе до социална нестабилност в редица страни. Това налага да се предприемат спешни мерки от страна на международната общност.
 
Така може да се предотвратят възможните политически последици на кризата и негативният и ефект върху сигурността". Такава бе позицията на президента Георги Първанов по време на Петата среща на върха ЕС-Латинска Америка-Карибите в перуанската столица Лима, съобщава Евгения Марчева, пратеник на Дарик радио. В нея участваха над 60 лидери от двата региона. За сигурността им се грижеха близо 85 000 военни и полицаи.

Настоящият етап на глобализацията значително усилва бедността и неравенствата, заяви в Лима президентът Георги Първанов. Според него особено внимание трябва да се отдели на гарантирането на правата на уязвимите групи - децата, хората с увреждания и възрастните.

Правата на човека да не останат на хартия, а да бъдат съчетани със система от социални мерки, призова българският държавен глава.

parvanov.jpgПо думите му заключителната декларация от Лима е амбициозен документ, но може да остане на книга, ако не бъдат предприети няколко важни стъпки.

„Първо, да има един ефективен механизъм на постоянни консултации и на ниво ЕС-Латинска Америка, и бих казал в чисто двустранен план между основните двигатели на процеса. Второ, мисля, че добре трябва да се изпипа механизмът на финансирането, защото е важно в този процес да участват не само правителствата, но и местната власт, да участват неправителствените организации и бизнесът", заяви още Първанов.

Той се срещна с президентите на Перу, Бразилия, Аржентина и Чили.

Има голямо израстване сред латиноамериканските лидери, коментира Георги Първанов. Според него дори по-радикално настроените от тях са звучали конструктивно на Петата среща на върха ЕС-Латинска Америка-Карибите.

Президентът Първанов изрази увереност, че резултатите от форума в перуанската столица ще дадат нов тласък на стратегическото партньорство между двата региона и определи неговия дух като много позитивен.

 

Коментар на Frognews.bg: Наш журналист не е поканен на това височайше посещение, затова можем да коментираме случващото се в Лима само като странични наблюдатели. Президентът Първанов, разбира се, се е подготвил за срещата на върха. Сътрудниците му са положили усилия и знания да сътворят речта му. Всичко това е в реда на нещата. Интересно е обаче да узнаем, защо Първанов е така словоохотлив зад граница и така мълчалив в София. Не каза нито дума за отстранения вътрешен министър Румен Петков, за който твърдеше, че единствен може да направи реформите в МВР. Не обелва дума и за батаците в МВР, които сътвори доверения му Петков, когото той направи зам.-шеф на БСП, а сега Михаил Миков трябва да оправя, каквото и да значи това. Първанов мълчи и за атентата срещу Манол Велев, съпруг на Весела Лечева. Мълчи и за замрялото разследване на убийството на банкера Емил Кюлев, негов доверен човек. Не сме чуби и мнението му за скандалите около магистрала „Тракия", за спрените пари от ЕС, за скъпата яхта на политик, който е със запазено място до него, заради осигурените гласове. Излиза, че Георги Първанов знае причините за бедността в глобален мащаб и как да се решават световните кризи, а не знае какво се случва у нас и защо. Това е люботно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4688 |16.05.2008 Георги Първанов кацна в Перу благополучно . 28| 5073 |23.04.2008 Първанов пред студенти: Престъпните босове в затвора! . 12| 4971 |23.04.2008 Георги Първанов: новите министри ще засилят кабинета . 6| 5179 |17.04.2008 СДС иска импийчмънт на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads