Реклама / Ads
32| 5497 |02.03.2013 НОВИНИ

И Първанов нямало да става премиер

.
Непрекъснато си мисля какво бих направил, ако бях действащ президент, каза в тв предаването "България говори" Георги Първанов.
 

“Много пъти съм мислил какво може да се направи, обаждал съм се на Плевнелиев да му кажа моето мнение. Например Обществения съвет, който той събра, според мен беше грешка”, смята бившият соцлидер. Когато стане нещо неприятно в държавата, всеки тича при президента, смята Първанов. Той направи аналогия с учителската стачка по негово време, когато е трябвало да помага за постигане на съгласие, макар че има и различия в ситуацията.

Президентът трябва да се появява по-рядко, това ми каза Валери Петров в един разговор, когато подхвърли след първите ми месеци на “Дондуков” 2 – “Ти май много се преекспонираш”, спомни си експрезидентът.

Президентът трябва да посочи служебния премиер и да коментира с него хората, които да влязат в него, смята Георги Първанов. Когато правителството е парламентарно излъчено, е много лесно, тогава партията си посочва министрите. Но когато става дума за служебен кабинет, всеки президент трябва да има списък с хора за различни сектори.

Като цяло екипът на Борисов не проработи, макар че има и отделни случаи на отделни министри, които се справиха добре с работата си, смята експрезидентът. При правителството на Станишев беше вредно, когато структурата на Тройната коалиция 3:5:8 се разпространи надолу по етажите на властта.

Новият парламент ще има сложна задача да формира кабинет, който ще трябва да въвежда много непопулярни мерки, смята Първанов. Трябва да има съгласие между влезлите в него политически партии, не е възможно да се помирят БСП и ГЕРБ, но съгласие по целите трябва да има.

Служебният кабинет ще бъде в минното поле на тежкия политически реваншизъм, коментира експрезидентът. “Ако политическите лидери, включително и Станишев, днес се дърпат назад в България, възниква въпросът кой ще поеме функциите им. Добре е това да стане с избор от две-три имена", коментира Първанов и обяви, че не възнамерява да се кандидатира за премиер.

“Обичам да играя плеймейкър, разпределител във футбола, предпочитам ролята на човек, който подава. За разлика от друг колега, който обича да забива голове и да стои в малкото наказателно поле”, сравни политиката със спорта експрезидентът. Той заяви, че не съжалява, че се е намесил в лидерската битка в БСП.

“Идеята беше да променим партията, но моите колеги и приятели отказаха да разхвърлим властта към регионалните структури”. Структура като движението АБВ днес щеше да е полезна, за да обере вота на тези, които не искат да гласуват с червената бюлетина.

Кунева не оправдава очакванията, не събира тези мощни вълни на подкрепа. Тя ще влезе в следващия парламент, но не с тази роля, която искаше. Не виждам Янев и Марешки в следващото Народно събрание. Големите печеливши от кризата са Волен Сидеров и Иван Костов, които успяха да се върнат в играта, смята Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5598 |01.03.2013 Момчето си отива, но музеят остава . 109| 14086 |28.02.2013 Волен: Вземам властта и минималната заплата става 1000 лв. . 48| 5561 |23.02.2013 Първанов: Не съм чувал политик да е поръчал друг политик . 30| 6026 |21.02.2013 Президентът: Правителството си тръгва, проблемите остават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads