Реклама / Ads
16| 3745 |01.12.2020 НОВИНИ

Първата COVID ваксинация в Европа - през декември?

.
Първата ваксинация срещу COVID-19 в Европа ще стане факт през месец декември. За страните от ЕС вече са осигурени около два милиарда дози от ваксината на фармацевтичните компании “Pfizer” и “Moderna”.
 

Това стана ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според думите й първите граждани от блока ще могат да се ваксинират още в края на тази година.

 

По-рано днес обаче статия на авторитетното издание “Financial Times” обяви, че подобен срок е малко вероятен. Според медията Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе за ваксината на Pfizer/BioNTech на 29 декември, за тази на компания “Moderna” - на 12 януари. Ваксината, произведена от AstraZeneca plc и Оксфордския университет, няма да бъде обсъждана преди следващия месец. Това само по себе си ще измести датите за стартиране на ваксинации.

 

Изявлението на фон дер Лайен бе направено миналата седмица. Тогава председателят на ЕК заяви, че ваксинирането в блока може да започне още в края на тази година. Тя призова държавите-членки да се подготвят за началото на процеса - това включва осигуряване на милиони спринцовки, фризери (ваксината на Pfizer трябва да бъде съхранявана при температура от -70 градуса по Целзий. Това може да се окаже и проблем за България, тъй като броят на тези фризери в страната не е голям, бел.ред).

 

ФрогНюз припомня, че вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов до месец ваксината на "Pfizer" ще дойде в България. Първоначално ще бъдат доставени 125 хиляди дози, с които ще бъдат ваксинирани работещите на първа линия и възрастните хора.

 

Европейският лекарствен регулатор ще разгледа ваксините в най-кратък срок.

 

"Такъв кратък срок е възможен само защото EMA вече е прегледала някои данни за ваксината по време на осъществявания непрекъснат преглед. По време на тази фаза EMA е оценила данните от лабораторни проучвания и също така е започнала да оценява данните за имуногенността и безопасността от ранното проучване на Moderna", заявяват от Европейската агенция по лекарствата, цитирани от БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3625 |01.12.2020 COVID-19 удари тежко пазара на книги, 30% са спаднали продажбите . 33| 6799 |30.11.2020 Проф. Георги Момеков: Българите искат да пият хапчета срещу COVID-19 и след това да се държат като идиоти . 13| 5055 |30.11.2020 За COVID от първо лице: Държавата няма план и абдикира от отговорност . 6| 4318 |30.11.2020 Шофьор на линейка от Спешна помощ - София почина от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads