Реклама / Ads
5| 3099 |02.02.2021 НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: С близо половин милиард ваксини ще разполага ЕС до юни

.
С близо половин милиард дози ваксини срещу COVID-19 се очаква да разполагат държавите в Европейския съюз до средата на тази година. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в общо интервю за кореспондентите на водещи европейски вестници. Думите и идват на фона на скандали с количествата от препаратите, предвидени за блока и недостига, който изпитват редица държави.
 

Към днешна дата три ваксини са одобрени на територията на ЕС - Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. Само от тях се очаква до края на месец юни да има налични 406 милиони за страните от блока. Ако бъдат одобрени препаратите на “Джонсън и Джонсън” и CureVac, количествата ще достигнат 486 милиона.


Гръцкият вестник “Катимерини” пояснява, че 55 милиона от тях ще са от препарата на “Джонсън и Джонсън”, който изисква поставяне на една доза. Изданието изчислява, че по този начин и при липса на други значителни закъснения, до края на юни ще ваксинираните европейски граждани ще бъдат  270 милиона или 60 процента от населението на ЕС.


Фон дер Лайен посочи още, че Европа няма да разчита на препарата на AstraZeneca толкова, колкото бе предвидено първоначално. Това решение идва на фона на обтегнати отношения между блока и фармацевтичната компания, която съобщи, че няма да може да изпълни обещаните доставки за държавите. Вчера се появи и информация на агенция “Роюйтерс”, според която от AstraZeneca и Оксфорд не са информирали участниците в клиничните изпитания за грешка в дозите. Това бе поредният удар по разработчиците на препарата. 


Междувременно стана ясно още, че американската компания Moderna предлага повече дои от ваксината си в един флакон. Компанията съобщи, че във флаконите ще има 15, вместо досегашните 10 дози. Президентът на "Модерна" Стивън Ходж обяснява, че по този начин ще бъде решен проблемът с ограниченията в производствения капацитет, информират от Българското национално радио.


Решението обаче не е окончателно. Предстоят дискусии по въпроса с американската Федерална администрация по лекарствата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3213 |29.01.2021 Ваксината NovaVax - близо 90% ефективна срещу британския щам на COVID-19 . 25| 4172 |27.01.2021 Тренд: 70% от хората не одобряват парламента. Близо половината българи - правителството . 30| 3358 |24.01.2021 Рекорд! Близо 3300 души са задържани при протестите в подкрепа на Навални . 9| 3130 |22.01.2021 Близо 100 кмета глобени от МОСВ заради нерегламентирани сметища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads