Реклама / Ads
8| 3261 |23.03.2021 НОВИНИ

ЕК с мерки срещу „АстраЗенека“ заради неизпълнението на договора, САЩ се съмняват в данните за ваксината

.
Източник: БГНЕС
Европeйската комисия ще предприеме действия срещу компанията „АстраЗенека“ заради неизпълнението на задължението й по договора за доставки на ваксини срещу COVID-19. Това заяви генералният директор на дирекция „Здраве“ в Комисията Сандра Галина, предава БНР.
 

„Очаквахме доставки в размери на стотици милиони, а не сме получили дори четвърт от тях. Обсъждаме това със страните-членки и, разбира се, ще предприемем съответните мерки. Ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение, за да получим дозите си. Това е важен елемент от отношенията ни с „АстраЗенека“, обясни тя.

 

Сандра Галина уточни, че компанията е трябвало да започне да доставя ваксинационни дози още през декември 2020 г., но не е предоставила достатъчно данни навреме, забавяйки спешното разрешение на нейната ваксина от Европейската агенция по лекарствата. Тя добави, че ЕС разполага и с инструмент за наблюдение на износа на ваксини, когото определи като „много полезен“. По думите й има проблеми и с фалшиви ваксини, по който работи ОЛАФ.

 

Сандра Галина също така прогнозира, че целта да се ваксинират срещу коронавирус 70% от гражданите на ЕС на възраст над 18 години до края на лятото е „постижима, но се изисква бдителност“. Тя добави, че за постигането на тази цел ще са необходими 225 милиона дози ваксина срещу COVID-19.

 

Междувременно първите дози от ваксината на Johnson & Johnson трябва да пристигнат в средата на април, отбеляза тя.

 

По-рано председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен открито заплаши „АстраЗенека“ със забрана на износ на ваксината й извън Европейския съюз заради намалението на съгласуваните доставки на препарата в страните членки.

 

Британското правителство от своя страна не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

 

Това се случва на фона на съмнения от страна на Съединените щати, че „АстраЗенека” може да е предоставила непълни данни за ефикасността на нейната ваксина срещу коронавирус от клиничните изпитания в страната.

 

Притесненията на американските здравни власти поставят под въпрос дали британската фармацевтична компания ще получи одобрение за използване на нейната ваксина в САЩ, както се очакваше това да стане през следващите седмици, предава „Ройтерс“.

 

Съобщението на американските здравни власти идва само ден след като фармацевтичната компания обяви, че ваксината й е 79% ефективна срещу COVID-19.

 

„Независимият борд за наблюдение на безопасността на данните обаче изрази притеснение, че „АстраЗенека“ може да е включила остаряла информация от това клинично изпитване, която да дава непълна представа за ефикасността на ваксината“, казват от Американският национален институт по алергиите и инфекциозните заболявания.

 

„Ние настояваме компанията да работи с Независимия борд за наблюдение на безопасността на данните, за да прегледат резултатите за ефикасността на ваксината и да предоставят точни и съвременни данни, които да бъдат достъпни за обществеността възможно най-бързо“, се казва в позицията на Американския национален институт по алергиите и инфекциозните заболявания, ръководен от д-р Антъни Фаучи.

 

Това не е първият проблем, с който британската фармацевтична компания се сблъсква през последния месец. Редица европейски държави спряха имунизацията с нейния препарат след съмнения, че е предизвикал образуване на тромби при някои пациенти.

 

В Австрия имаше съмнения, че партида на ваксината е свързана с няколко смъртни случаи. Имунизацията беше подновена след проверка от страна на ЕМА, която постанови, че няма доказателство за връзка между тези случаи и препарата, който е ефикасен и ползите от използването му са повече от рисковете за здравето. От регулатора заявиха, че продължават изследванията на ваксината и следят за прояви на странични ефекти.

 

В понеделник д-р Антъни Фаучи обяви, че по време на клиничните тестове в САЩ с ваксината на „АстраЗенека” не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3300 |23.03.2021 Германия удължава мерките срещу COVID-19 . 13| 3408 |23.03.2021 Драконовски мерки в Германия за католическия Великден . 14| 3531 |22.03.2021 Москва: Ще предприемем ответни мерки . 0| 3083 |22.03.2021 Много места са без ток заради тежкия сняг. Затворен е ”Троянският проход”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads