Реклама / Ads
66| 10560 |13.01.2011 НОВИНИ

Първата работа на Цветанов – в структурите на ДС

.
Цветан Цветанов
От БСП обявиха, че Цветан Цветанов е започнал своята кариера в структурите на Държавна сигурност. Първата му работа в МВР била в Централно информационно организационно управление, научили социалистите от справка в интернет. Точно тази служба през 60-те години преминала към ДС и остава там до 1990 г., когато ДС е закрита.
 

Затова сега позицията на вицепремиера за дипломатите с досиета граничела с наглостта. Гневът на социалистите се стовари върху вътрешния министър, след като вчера Комисията по външна политика прие Декларация за отзоваване на посланиците с агентурно минало. Това, според БСП, обаче е проява на безпринципност и двоен стандарт.

„С какво дипломатите са по-лоши от Цветан Цветанов? Аз съм убеден, че като се отворят кадровите досиета, ще видите, че и едните, и другите са от прогресивни семейства. На Цецо баща му е бил шофьор, на някой от дипломатите – нещо друго, т.е. те имат бъдеще. Едните просто знаят чужди езици и правят кариера в чужбина. Цецо е гимнастик и прави кариера в България”, заяви в кулоарите депутатът от „Коалиция за България” Кирил Добрев.

Левицата смята, че управляващите се възползват, за да решават вътрешнополитически проблеми и не се интересуват, че нанасят тежка вреда върху националната сигурност, престижа и авторитета на България пред света. „Защо лустрационни мерки се прилагат спрямо дипломатите, но не и срещу областните управители или шефовете на Агенция „Митници”, на Гранична полиция, на Агенция „Пътища”? Може би, защото са от ГЕРБ”, предположи Атанас Мерджанов. По думите му подобна декларация е излишна, защото вече има Закон за разсекретяване на документите на ДС. От БСП не са съгласни и да се прилага лустрация – 21 години след началото на демокрацията. Затова ще пледират към колегите си от ГЕРБ да коригират декларацията, приемането на която е точка първа в дневния ред утре. Опозицията е на мнение, че въобще не е работа на парламента да се произнася по тези въпроси.

ГЕРБ категорично няма да оттегли своята декларация и просто е абсурдно да се пита за такова нещо, при положение, че постигнахме вчера безпрецедентно обединение на всички партии без „Коалиция за България”, обяви минути след това Доброслав Димитров от ПГ на ГЕРБ. Той бе категоричен, че произнасянето по казуса „дипломати с досиета” влиза в задълженията на народните избраници. „Ако парламентът не вземе отношение по такъв важен въпрос, аз не виждам какво друго може да е важно”, категоричен бе Димитров. По думите му фактът, че почти половината ни дипломати са свързани с ДС, показва, че има „скрити зависимости” и „нещо много нередно по начина, по който са избирани”. Назначени са на постовете си именно заради факта, че са принадлежали към тоталитарните служби.

Именно това влияе негативно на имиджа на България”, подкрепи го Моника Панайотова. „Оттук нататък ние трябва да разсъждаваме и да даваме послания като страна-членка на ЕС и НАТО”, добави тя. ПГ на БСП била единствената, която отказвала да „покаже модерен европейски и евроатлантически поглед към ситуацията”. Съпротивата на опозицията дори ги правила още по-мотивирани да защитята позицията си в пленарна зала. Панайотова отказа да се произнесе по казуса с областните управители. „Концентрираме се върху конкретния случай“, отсече младата депутатка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4912 |12.01.2011 ГЕРБ: Калина Илиева е работа на съда . 38| 5730 |12.01.2011 Цв. Цветанов: До няколко дни разкриваме "къртици" в МВР . 54| 6634 |11.01.2011 Цветанов: Някой целенасочено мъти водата . 5| 4684 |11.01.2011 Цветанов отчете спад в кражбите на селскостопанска продукция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads