Реклама / Ads
0| 5267 |11.05.2022 НОВИНИ

За първи път в света! Учени откриха как да блокират коронавируса

.
Източник: БГНЕС
За първи път в света белгийски изследователи от университета в Льовен, Белгия, успяха да идентифицират и блокират ключа, който позволява на коронавируса да атакува клетките, като по този начин могат да предотвратят заразяване с COVID-19.
 

Откритието, публикувано в "Nature Communications", поражда надежда, че може да бъде разработено антивирусен препарат, който да ликвидира вируса в случай на инфекция или високорисков контакт, съобщиха от университета, пише БГНЕС.

 

Изследователите посочват, че въпреки кампаниите за ваксиниране, населението не е имунизирано срещу появата на нов вариант на вируса, а дългосрочната ефективност на ваксините остава неизвестна.

 

Освен това някои хора все още се заразяват с тежки инфекции, тъй като не съществува ефективно лечение.

 

Давид Алстейнс, изследовател в Института по биомолекулярни науки и технологии (LIBST) на Университета в Льовен, и неговият екип работят от две години, за да разберат механизмите, използвани от вируса за заразяване на клетката.

 

Те изследвли взаимодействието между сиаловите киселини (AS) - вид захарни остатъци по повърхността на клетките, и шиповия протеин на SARS-CoV-2, за да изяснят ролята му в процеса на заразяване.

 

Вече беше известно, че сиаловите киселини, обграждащи клетките, улесняват вирусите при идентифицирането на техните мишени, но също така улесняват прикрепването на вируса и инфектирането на клетката.

 

При това проучване изследователите идентифицираха вариант на тези сиалови киселини, който взаимодейства по-силно с шиповия протеин на вируса в сравнение с други. "Накратко, те откриха ключа, който вирусът използва, за да отвори вратата към клетките", казват от университета.

 

След това учените решили да примамят вируса в собствения му капан, като му попречат да се прикрепи към гостоприемника си. Изследователите успели да блокират точките на прикрепване на шиповия протеин и да потиснат всяко взаимодействие с клетъчната повърхност.

 

"Ако вирусът не може да се прикрепи към клетките, той не може да влезе в тях и умира. Така се предотвратява заразяването", разказват от университета, като подчертаха, че предимството на това откритие е, че то работи с всеки вариант на вируса, независимо от мутациите.

 

Какво означава това за бъдещето?

 

Предстои изследователският екип да проведе тестове върху мишки, за да приложи този блокер към вируса и да провери дали ще действа върху организма. Резултатите би трябвало да дадат възможност за разработване на антивирусно лекарство.

 

С други думи, откритиетопоражда надежди за антивирусен препарат, който да изкорени вируса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3286 |11.05.2022 Нова програма дава 200 хил. лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина . 0| 3003 |10.05.2022 Математиката е най-трудна за по-малките ученици, физиката и химията мъчат по-големите . 0| 3721 |09.05.2022 Иво Мирчев: Тази година вместо празник на Европа имаме Ден на ненаучените уроци . 0| 3194 |05.05.2022 Британското разузнаване: Русия преувеличава заплахата от ученията в Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads