Реклама / Ads
0| 3893 |26.08.2022 НОВИНИ

От първия си ден служебното правителство атакува Комисията за защита на потребителите, твърди шефът й

.
Иван Френкев, Велина Великова Източник: БГНЕС
Свикахме тази извънредна пресконференция заради изтеклата в медиите информация, че с Велина Великова сме освободени от Комисията за защита на потребителите. Не сме получили все още решение за това от Министерския съвет. За нас е изключително изненадващо това решение, ако то наистина е взето, тъй като нямат никакви основания. Това заяви председателят на КЗП Иван Френкев.
 

„Това е една кулминация на атаката, която започна с назначаване на служебното правителство от ден първи“, каза той.

 

По думите му от началото на встъпването в длъжност на служебното правителство на Румен Радев постоянно текат проверки в КЗП и идеята е да се смени съставът на Комисията.

 

Френкев съобщи, че становището на МС той да бъде освободен от длъжност е липсата на ценз, а Великова — липса на стаж.

 

Председателят на КЗП е категоричен, че в тази страна има закони, без значение дали е служебно правителство, или не, е задължително те да се спазват. По думите му, въпреки чистката, която в момента се случва, те ще си търсят правата. „Чакаме решението, за да направим необходимите стъпки“, каза той.

 

Според Френкев в МС или са били подведени, или просто нямат страх от закона, за да вземат подобно решение.

 

„До неотдавна хората бяха по площадите и искаха справедливост и законност, и г-н президентът ги поведе. Назначеното днес служебно правителство ги погазва“, категоричен е той.

 

Великова от своя страна заяви, че е изключително изненадана и учудена, че има 19 години юридически стаж не са достатъчни, за да отговаря за изискванията да заема тази длъжност.

 

„В момента се случва един прецедент в историята на Комисията“, подчерта тя и допълни, че всички поискани документи са представени, в това число и стаж.

 

На журналистически въпрос, свързан с образованието му, Френкев отговори, че притежава бакалавърска степен по икономика и магистърска степен по бизнес администрация. По думите му в изключително кратък срок КЗП е успяла да се организира и да направи проверки, които са оказали своето влияние — да се приеме в законодателството ограничаването на райския газ, промени в Закона за защита на потребителите относно ценообразуването и промоциите.

 

„Също така, трябва да отбележа, че вчера сме сезирали Комисията за лични данни за факти, което са изключително притеснителни в една от регионалните дирекции, които дълги години бяха покривани“, съобщи председателят на КЗП, цитиран от БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13962 |25.08.2022 Френска компания разкрива първия си завод у нас в Плевен . 0| 4607 |23.08.2022 Доц. Христев: Дрехата на служебното правителство се обръща с хастара наопаки . 0| 3614 |23.08.2022 Керемедчиев: Залитаме към Русия още от първия момент след падането на кабинета „Петков“ . 0| 2838 |22.08.2022 Петър Витанов: Опитът правителството да бъде брандирано като анти-БСП няма да донесе успех на партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads