Реклама / Ads
0| 2754 |09.08.2022 НОВИНИ

Шефът на КЗП се оплака от политически натиск върху Комисията

.
Иван Френкев
Председателят на КЗП Иван Френкев се оплака от политически натиск върху Комисията и опит да се блокира работата. На извънреден брифинг той съобщи, че е назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.
 

„Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата“, обясни Френкев.

 

По думите му в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. „Темата беше повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да осъществим надзор”, припомни той.

 

Председателят на КЗП поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите“ и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон. Френкев добави, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.

 

Втора точка в сигнала била по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява. „Ние, като Комисия, сме длъжни да проверим дали при прилагането на специалните антикризисни мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени“, каза още той.

 

Иван Френкев бе категоричен, че КЗП е един работещ орган, ползващ се с изключително високо доверие в българските граждани. „Понякога сме единствените защитници на обикновените хора. Ще продължим да работим за интересите на българското общество”, обеща председателят на Комисията.

 

По думите му има опит за оказване на натиск върху КЗП за проведени проверки, част от нейните правомощия: „Опит едва ли не да се изкара, че ние сме разходвали ресурс залудо“.

 

Според шефа на Комисията Министерството на икономиката и индустрията спира работата на КЗП с цел „да се дискредитира предишното управление“ и „да се изкарат някакви политически дивиденти“.

 

„Може би трябва да попитате г-н министъра защо се опитват да се месят в работата на Комисията“, допълни Иван Френкев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2706 |08.08.2022 Шефът на камара ”Пътища”: Не планираме да протести, ако желанието за диалог се превърне в конкретни действия . 0| 6339 |07.08.2022 Ново ляво обединение ”Прогрес” се появи на политическия небосклон, вътре е ”Изправи се БГ” на Манолова . 0| 2849 |07.08.2022 Шефът на МВР не взе страна в спора на ”Кап. Андреево”, обеща жандармерията да остане . 0| 2785 |07.08.2022 Шефът на МВР и зам.-министърът на земеделието отиват на ”Кап. Андреево”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads