Реклама / Ads
1| 3208 |01.01.2023 НОВИНИ

Първият ден от 2023г. е!

.
Днес децата сурвакат за здраве, а големите се радват на своите Новогодишни късмети от предишната вечер. И тайно се надяват те да се сбъднат. Сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се използва и крушевица, т.е. клонки от крушево дърво.
 

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата страна. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова /най-често дрянова/ пръчка, и то именно в началото на годината.

 

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название - сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е твърде разнообразна - преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

 

В град Елена и околността има традиция за благословия и берекет, която се изпълнява на днешния празник. Тя е следната:

 

"...Сурва, сурва година,

Весела година,

Златен клас на нива,

Червена ябълка в градина,

Жълт мамул в леса,

Златен грозд на лоза,

Пълна кошара с агнета (стока),

Пълна къща с деца,

Да ви е честита Новата година,

До година, до амина".

 

Там, където минат сурвакарите, хората ги даряват с пари и лакомства. Посрещането на 2023 година е свързано с надеждата, че в Новата година бедите са останали зад гърба ни, че в нея ще открием вяра и окриление, че ние и близките ни ще бъдем здрави, радостни, вдъхновени към нови и добри дела.

 

С усещането за повече вълшебства и способността за тяхното случване. За прекрасното време с нашите близки и приятели, с хората и животните, които обичаме. Пожелаваме си прекрасни разговори и общуване с тях, защото това е равно на тържество на ума и духа.

 

Нека 2023г. да е пълна с вълнуващи пътувания, послания и топлота. Да има думи на обич и благодарност помежду ни. Изграждането на социалната солидарност, която да сплоти обществото ни.

 

Добре дошли на всички нови животи, които ще се родят през 2023г.! Нека живеете в свят, който е изпълнен с доброта, радост и надежда.

 

Очакванията ни са, че Новата 2023г. ще донесе мир между човеците и че тази ужасна война, която се води в сърцето на Европа и заради която умират хиляди хора, най-накрая ще приключи. Жертвите са обикновените хора от двете страни – Украйна и Русия. Тази агресия разкъса много семейства, а възстановяването там, където е възможно, ще трае с години.

 

И най-вече след пандемията от Ковид-19, очакваме да е благословена настъпващата 2023г. Да донесе просветление в умовете и сърцата ни, с което да се справим в трудните моменти. Да имаме силата да понесем изпитанията си, както и да не забравяме да мечтаем, защото това отваря светогледа ни към откриването на вълшебното и приказното.

 

Пожелаваме си много светещо-сбъднати желания през 2023 година, както и приятен полет-пътуване!

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2955 |07.12.2022 Пеканов: Първият транш от парите по Плана за възстановяване идват следващата седмица . 0| 3296 |05.12.2022 Йордан Цонев е първият абсолютен шампион на турнира по канадска борба WINBET Open . 2| 3287 |04.12.2022 Политологът Д. Ганев: Ясно е, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани . 9| 13543 |28.11.2022 Стоян Михалев от ДБ: Унижение! Първият ред в парламента на ГЕРБ е от ренегати на ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads