Реклама / Ads
1| 2406 |04.08.2023 НОВИНИ

За първото шестмесечие на 2023 г. в МВР са получени 1950 заповеди за защита от насилие

.
Източник: БГНЕС
За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за защита от насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита.

Това става ясно от обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“.

 

От извършения анализ, на база данните от 2023 г. и спрямо населението в съответната област, най-висок е коефициентът на издадени заповеди за защита в областите Велико Търново, Силистра и Разград.

 

С 40% са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година.

 

Националният координатор на МВР по въпросите на домашното насилие Зорница Шуманова обясни това с факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното Районно управление. Отделно се подават много молби и декларации към съда. „Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с COVID-19, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени“, заяви Шуманова, цитирана от пресцентъра на МВР.

 

В МВР със заповед на главния секретар е определен национален координатор по въпросите, свързани с домашното насилие. Същевременно в областните дирекции на МВР, със заповеди на директорите, са определени регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпили през месеца материали, свързани с домашното насилие, уточняват от министерството.

 

Националният координатор събира, обобщава и анализира подадените от регионалните координатори данни за случаите на домашно насилие. Изисква при необходимост допълнителна информация от регионалните координатори за конкретни случаи на домашното насилие, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за осъществяване на съвместни програми за превенция и защита от домашно насилие.

 

Регионалните координатори изпълняват същите задачи както на националния координатор, но на регионално ниво. Те имат задължението да оказват методическа помощ на всички полицейски служители от съответното ОДМВР по прилагане на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2486 |04.07.2023 Фалстарт: Първото заседание на Комисията по имунитетите се провали заради липса на кворум . 0| 3159 |01.07.2023 Честит Джулай морнинг: Хиляди посрещнаха първото юлско слънце от брега на морето /видео/ . 1| 2845 |08.06.2023 Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за предсрочното освобождаване на Гешев цели постигането на бърз резултат . 2| 2505 |08.06.2023 Процедурата по първото искане за предсрочно освобождаване на Гешев бе прекратена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads