Реклама / Ads
1| 3146 |08.06.2023 НОВИНИ

Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за предсрочното освобождаване на Гешев цели постигането на бърз резултат

.
Проф. Пламен Киров Източник: БГНЕС
Оттеглянето на първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор цели постигането на бърз резултат, т.е. по-бързо да бъде освободен Иван Гешев.
 

Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

 

"Защото има две висящи конституционни дела и ако те бъдат допуснати, картината ще се усложни толкова, че може да се осуети тази процедура, която е започнала. Когато се оттегля първото предложение, се разчиства теренът много бързо да бъде гласувано второто обвинение срещу Гешев. Защото първото предполага събиране на доказателства и изслушване на свидетели. Покана да се яви този митничен израелски експерт, което може да отнеме месеци, а и не е ясно дали той ще откликне на поканата на ВСС да се яви. Второто искане е за думите, че в парламента има "политически боклуци", коментира проф. Киров.

 

По думите му се цели един бърз резултат и вероятно той ще се получи, ако не днес, утре.

 

Конституционалистът изтъкна, че дори ВСС да вземе решение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, краят на процедурата ще настъпи с издаването на Указ от президента, който може да бъде издаден бързо, но може и не е чак толкова бързо.

 

"Хората, които си мислят, че политическият цирк приключи с избирането на правителството на Николай Денков, дълбоко са се излъгали. Циркът сега започва и тепърва предстои. ... В България винаги е имало само един фронт - той е политическият", допълни експертът.

 

Той изрази мнение, че Иван Гешев не би могъл да направи нещо, с което "да  разтърси" българската политическа система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3499 |08.06.2023 Проф. Ивайло Дичев: Всеки момент това правителство може да падне . 4| 4196 |08.06.2023 Проф. Георги Касчиев: Заради взривената ”Нова Каховка” има риск химически и биологичен отпадък да достигне до България . 21| 4086 |07.06.2023 Проф. Александър Маринов: Това правителство не заслужава и час толеранс . 8| 7785 |05.06.2023 Излязоха резултатите от аутопсията на Ангел Христов, полицията издирва Пламен Галев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads