Реклама / Ads
4| 1950 |28.10.2024 НОВИНИ

ПАСЕ: Изборите в България са добре организирани, но не успяват да променят статуквото

.
Наблюдателите от ПАСЕ заявиха, че проведените на 27 октомври предсрочни парламентарни избори в България, макар и добре организирани, не успяват да преодолеят дълбоката липса на доверие сред избирателите и продължават да поддържат статуквото. Делегацията подчерта, че трайно ниската избирателна активност е сериозен сигнал за политическата криза в страната.
 

Добре организирани, но неефективни избори продължават да поддържат статуквото в България. Това е заключението на наблюдателите от ПАСЕ. Делегацията посочва, че проведените на 27 октомври предсрочни парламентарни избори в страната са били конкурентни и професионално ръководени от изборната администрация. Въпреки това, трайно ниската избирателна активност подчертава дълбоко вкоренената липса на доверие сред електората в политическото ръководство.

 

"Отново приветстваме добрата организация на изборите и усилията на избирателите, изтощени от безкрайни цикли на повтарящи се избори", заяви ръководителят на делегацията на ПАСЕ Алфред Хеер в края на четиридневната си мисия.

 

"След този седми изборен тур в рамките на три години политическите лидери от всички партии и коалиции трябва да се замислят за реалността на отцепването на българския народ и да се справят с него. Страната преминава през повтаряща се политическа криза, която води до институционализиране на политическата нестабилност. Няма функционираща демокрация без активно участие на избирателите", подчерта той.

 

Служебният кабинет се похвали пред ПАСЕ за безпрецедентните мерки, предприети за изборите, а по думите на Росен Карадимов, вотът е бил най-строго проверяваният досега.

 

ПАСЕ отбелязва, че, макар някои препоръки на Венецианската комисия да остават неизпълнени, Изборният кодекс и свързаното законодателство предоставят адекватна рамка за провеждане на честни избори.

 

Честото разчитане на краткосрочни и служебни правителства е заменило нормалната връзка между изборите и формирането на стабилни правителства. Това упование е признание за неуспеха при установяването на трайни политически решения. Политическите лидери и законодателите трябва да обмислят промени в избирателната система, които да са по-благоприятни за стабилни правителства, считат наблюдателите. Делегацията отново изразява загриженост относно постоянните твърдения за купуване на гласове и контролиран вот. Въпреки положените усилия от

 

Министерството на вътрешните работи за справяне с тези нарушения, увеличеното количество сигнали и активността в чувствителни зони показват спешната необходимост от допълнителни мерки.

 

ПАСЕ отчита, че предизборната кампания е била слаба и е проведена предимно в социалните мрежи, а много кандидати управляват собствената си политическа комуникация, заобикаляйки професионалната журналистика, което поражда опасения за качеството на информацията, достигаща до избирателите.

 

В деня на изборите, въпреки предимствата от подобрените технологии, комбинацията от машини за гласуване и хартиени бюлетини е довела до увеличаване на бюрократичните стъпки и вероятността за грешки в избирателните секции.

 

"Тези избори не доведоха до пробив в политическата безизходица", заключи Хеер. "Отговорността сега е на политическите сили в България. Те трябва да преодолеят партийните разделения, за да прекратят този цикъл на безизходица. Българският народ заслужава лидери, ангажирани да осигурят функциониращо демократично управление", категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4202 |28.10.2024 Мицкоски иска с новото правителство в София да "деблокират" Северна Македония за ЕС. Но кой ги блокира на първо време? . 0| 2146 |28.10.2024 Застреляха австрийски кмет, издирва се извършителят . 9| 2146 |28.10.2024 Социологът Алексей Пампоров: Ако ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумеят, ще им трябва "ДПС - Ново начало" или 2-3 малки партии . 10| 3660 |28.10.2024 Ръководителят на НАТО потвърди: Северна Корея разполага войски срещу Украйна в Курск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads