Реклама / Ads
1| 3775 |23.05.2019 НОВИНИ

Пациенти събират пари за линейка

.
Източник: БГНЕС
Пациенти събират пари за линейка. Психиатрията в Курило от години разполага само с една спешна кола, която да транспортира психично болни. Затова техни роднини събират средства за закупуване на нов автомобил и ремонт на старата линейка.
 

В момента в болницата в Курило има 130 психично болни. Ако се наложи да бъде лекувана не психиката им, а тялото, здравното заведение няма линейка, с която да транспортира болните.

 

„Транспортът, с който разполагаме в момента, са две леки коли. Едната кола е закупена 2014 година, другата кола в края на миналата година ни беше дарена от бащата на наша пациентка”, каза директорът на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова, цитира НТ.

 

Старата линейка на болницата е произведена през 1998 година, когато е карала пациенти в Монтана. Само там е изминала над 350 000 км.

„Тази линейка при нас изпълни пълнолетие. Вече от сервиза казаха, че нищо не може да се направи, трябва да се бракува. За 6 години експлоатация при нас сме дали близо 25 000 лева за ремонти”, посочи още Гълъбова.

 

Затова близки на хора с психични заболявания започват кампания за събиране на средства за нова спешна кола. „Бяхме поставили една сума от 20 000 евро, защото смятаме, че това е една реалистична сума за линейка за психиатрична помощ”, коментира Любомир Сирков от Асоциацията на семейства за партньорства в психиатрията.

 

Точно преди месец обаче, здравното министерство намира спешна кола за психиатрията. Отново втора ръка от Монтана. От болницата я приели без възражение. „Ние сме някаква морга на „Спешна помощ” - Монтана. Дават ни това, което е негодно и ние започваме да хвърляме пари. Като ремонт започна с 4 000 докато тръгне”, каза Красимир Минев – шофьор.

 

Затова кампанията остава, но парите няма да идат за купуване, а за ремонт. „Ще пренасочим средствата за друга кауза. Примерно за ремонт, защото такива средства винаги са необходими”, посочи Любомир Сирков.

 

А от болницата се надяват, че новата стара линейка скоро ще е в готовност, защото в момента, ако трябва да викат екип на Спешна помощ, това струва на здравното заведение 50 лв. на час.

 

 „На едно лечебно заведение най му прилича да има линейка. След като за правителствена болница има линейка, искам една разумна причина да ми се каже защо моите пациенти да не са точно толкова ценни, колкото тези на правителствена”, посочи Гълъбова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4178 |23.05.2019 Проверяват парите на производителите на ток от възобновяеми източници . 7| 4593 |20.05.2019 Обвинител №1 показва мускули, събра шефове, за да ги пита за тайните пари на властта . 42| 11495 |18.05.2019 Йончева към Цацаров: Проверете произхода на парите за къщата в Барселона и кръга „Банкя” . 1| 4226 |17.05.2019 Д-р С. Кацаров: Протестите са заради лошото харчене на пари в здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads