Реклама / Ads
0| 10038 |18.04.2016 НОВИНИ

Д-р Павлова към Борисов: Само вие вярвате на Москов!

.
Галинка Павлова
Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова в отворено писмо запознава министър-председателя Борисов с истинското състояние на здравеопазването. „Медийното отразяване на министър Москов и някои назначени от него на ръководни позиции колеги заглушиха истината за проблемите и гласът на лекарите остана „глас в пустиня“, написа д-р Павлова до премиера.
 

 Ето цялото отворено писмо на д-р Павлова:

 

„Уважаеми г-н Министър Председател,
простете че се обръщам към Вас, във време когато страната ни има по-важни проблеми от тези в здравеопазването. Споделям голямата отговорност за политическа стабилност, в това размирно време.
Но има по-малки, съществено значими за обикновения човек въпроси. Един от тях е: какво се случва в здравеопазването? И по точно: реформата на д-р Москов ще се промени ли към по-добро качеството на медицинската услуга; ще има ли българинът своевременна достъпност до системата без значение в кое отдалечено място на страната живее; ще се пресекат ли възможностите за лоши практики от недобросъвестни лекари; Здравната каса ще извършва ли ефективен, навременен, ежедневен контрол върху разходване на нашите пари от здравни вноски; ще се промени ли порочния начин да се заплаща за преминал или на записан пациент, без значение за качеството и отношението към пациента; ще продължат ли чиновниците от системата да определят без разписани критерии кой има право да упражнява професията лекар; ще продължи ли практиката лекарите да бъдат глобявани, не когато са нарушители и са злоупотребили със системата, а когато прилагайки наученото, за да решат здравословен проблем на пациентите, назначават изследвания или консултации при изчерпване на административно, непрозрачно определени от чиновниците регулативни стандарти…….
И още много въпроси без отговори, които налагат генерални промени в здравеопазването.
Вероятно отговорът, който получавате от Вашия министър, е положителен. Вие му вярвате и затова стоите зад него. Но сте само Вие.

 

По-голямата част от българските лекари, които най-добре познават системата и могат да предвидят последствията за пациентите, не приемат предложените нормативни промени, които в голяма степен обслужват определени интереси и не са в полза на пациентите и лекарите.

Позволявам си да говоря не само от мое име като лекар и пациент, а и от името на съсловието изразило ясно мнение по реформата на д-р Москов, чрез участието си в митинга на 06.04.16 г.
Много са въпросите, г-н Борисов, които създават напрежение, отчаяние и недоволство ежедневно сред пациентите и лекарите. Липсата на отговори е причина за загубеното доверие в управляващите системата на здравеопазване. Писахме становища, декларации, протестирахме символично, ефективно, организираме пресконференции, протестен митинг, участвахме в здравни форуми, в срещи при омбудсмана, снемахме доверие, дистанцирахме се, призовавахме за извинение, но за съжаление диалогът с МЗ е само на думи и ситуацията се влошава - тихо апатично, бездушно поведение на голяма част от колегите, защото е убита вярата ни, че здравеопазването ще тръгне по правилния път. Не търсете причините само в недостатъчно високите възнаграждения на работещите в системата, когато лекарите и сестрите поемат пътя на емигранти. Безверието, безнадежността е най-силният мотив за бягство от българското здравеопазване. С огромна сила и за нас лекарите, звучат думите на писателя Георги Господинов за съществуване на „ екзистенциална миграция-отпътуване в търсене на смисъл“.

 

Г-н Премиер, в този момент, Вие сте единствената надежда. Чухте гласът на хигиенистките от летището, на протестиращите екозащитници в палатките на Орлов мост, съмненията в обществените поръчки, недоволните от необмислените промени в учебните програми и много други обществени сигнали. Не чухте само гласът на българските лекари. Медийното отразяване на министър Москов и някои назначени от него на ръководни позиции колеги, заглушиха истината за проблемите и гласът на лекарите остана „глас в пустиня“.

 

Повярвайте, това с което не сме съгласни и нормативните промени за които настоява БЛС, са единствено и само в полза на системата и най-вече за пациента. С предложеното от нас гарантираме стабилност, спокойствие и правилна посока за развитие на здравеопазването в страната.

 

Господин Премиер, настоятелно в спешен порядък е необходима среща на официалните представители на БЛС с Вас. Вие можете да премахнете пречките пред невъзможността за диалог между БЛС – представляващ около 30 000 лекари и МЗ .
Уважаеми г-н Борисов, направете с действията си така, че да опровергаете думите на писателят Георги Господинов: „ и тази година дядовото, няма да има априлско въстание“. Българските лекари искат еволюция в системата, а не революция. Ние отказваме да сме на площадите или под прозорците в Банкя. Мястото ни е в кабинетите и в операционните, за да спасяваме човешки животи. Искаме да живеем достойно, да не се страхуваме когато изказваме различно от управляващите мнение, да гледаме децата си с вдигнато чело без да се срамуваме, да сме пример не само за професионална реализация, но и за непримирими, морални хора с граждански активни позиции.

 

Налегнат от грижи, Вие може да се ядосате на това писмо, да не го прочетете, може да не отговорите на призива, но ще си позволя да завърша писмото към Вас, с още един цитат на същия автор: „Ако правите нещо , което се чудите дали да направите, или не, недопустимо или допустимо, помислете си, че ви гледа вашето дете“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8993 |17.04.2016 Борисов: Плащаме кампания за президент, а после той се разграничава . 0| 6071 |16.04.2016 Само във Фрог: Рандевуто на Москов с журналистите приключва ден по-рано . 0| 4324 |15.04.2016 Само във Фрог: Почетните консули се заканиха да съдят Борисов . 0| 4630 |15.04.2016 Зам. министър: От затворите иззети само 750 телефона за 2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads