Реклама / Ads
8| 4392 |02.04.2021 НОВИНИ

Пеевски продаде хотел ”Берлин”, купи терени до резиденция ”Бояна”

.
Делян Пеевски
Бизнесменът от ДПС Делян Пеевски продаде значителна част от имотните си владения, включително прословутия хотел ”Берлин” в София.
 

Със сделката, осъществена в началото на март, бившият депутат се разделя с фирмата "БЛ - ритейл риъл естейт", която концентрира много от недвижимата му собственост. Тя включва още дипломатическия клуб в Бояна, терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и много други, пише "Капитал".

 

Цена по договора няма, но вероятно става дума за активи в порядъка на десетки, а потенциално и на стотици милиони левове. Доскоро 100% в "БЛ - ритейл риъл естейт" се притежаваха от офшорната компания "Kingfisher" Limited от Обединените арабски емирства, а за действителен собственик беше посочен Емил Деведжиев, който управлява и множество други фирми, свързвани с Пеевски.

 

Сега, на 3 март 2021 г., "Kingfisher" продава своя дял на дружеството "Ейч пропърти", което на свой ред се притежава от "Джи Ес формула", а то - от Деян Калинов. От октомври 2019 до април 2020 г. "Ейч пропърти" е директно на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. След това той прехвърля дяловете си на Цветелина Трифонова, която по-скоро може да се определи за близка до Пеевски - от 2013 до 2017 г. тя е формален собственик и управител на хотел "Берлин". На 17 февруари 2021 г. (две седмици преди покупката на "БЛ - ритейл риъл естейт") Трифонова прехвърля компанията на споменатото "Джи Ес формула".

 
За формалния нов собственик на имотната империя на Делян Пеевски не се знае много. Доскоро на сайта на "Инса ойл" името на Деян Калинов стоеше като търговски представител на групата за Бургас. Самият Георги Самуилов потвърди пред "Капитал", че познава Калинов, но отрече да има общо със сделката. "Всеки може да купува и продава. Момчето си знае, предполагам, работи с кредити", заяви той. "Запазвам си правото на този етап да не коментирам", беше лаконичният коментар от Деян Калинов.

 

Покупки:

Докато Пеевски се разделя с част от недвижимата си собственост, имотното портфолио на фирмата "Интръст", която е еднолична собственост на бизнесмена, се увеличава. Справка в Имотния регистър показа, че последните апетитни придобивки са три незастроени терена с обща площ от близо 4 дка, които се намират на метри от правителствената резиденция "Бояна". Освен това в началото на годината седалището на "Интръст", в чийто капитал се вляха множество други фирми около Пеевски, се премести в столичния квартал "Манастирски ливади". Там бившият депутат ударно закупи в затворен комплекс на ул. "Ралевица" над 6 гаража и още толкова апартаменти заедно с голямо офис помещение. Продавачът е строителният предприемач Атанас Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 21077 |01.04.2021 Братоубийствена война започва с арест на Пеевски. После Борисов и др. Първоаприлска? . 5| 3286 |29.03.2021 МВР ще се учи на антикорупция в 4-звездни хотели . 16| 5208 |18.03.2021 Хотелиерите бесни: Затворете ни изцяло и платете сметката . 30| 8122 |17.03.2021 Цветан Василев: Пеевски и Борисов удрят бизнеса от 2013 година досега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads