Реклама / Ads
1| 2989 |29.07.2021 НОВИНИ

Пеканов от трибуната: Планът за възстановяване е много по-добър и амбициозен от предшестващия

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
Благодаря, че имам шанса да говоря за този изключително важен стратегически документ, който е част от много важен стратегически процес. Механизмът за възстановяване и устойчивост е един уникален нов инструмент на Европейския съюз, който изисква всяко предложение и всичко, което правим да отговаря на строги и точни критерии, което налага строга техническа работа за подготовка при допустимост на отделните проекти.
 

Това каза вицеприемерът Атанас Пеканов от трибуната на 46 НС за Плана за възстанояване и устойчивост:

 

Миналата седмица, ние публикувахме нашата ревизирана версия на българския план за възстановяване и  устойчивост и смея да твърдя, че той е много по-амбициозен и много по-добър от предшестващия. В него са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, като сме надградили с 11 нови инвестиционни проекти и 7 нови реформи - променили сме част от проектите, в които сме намерили проблеми. Силно вярвам, че този вариант на плана е на едно по-амбициозно ниво. Това ще отключи за България следващите 7 години 12,6 милиарда лева, но освен парите, които ще дойдат от Европа, се очакват поне още 8 милиарда лева от частни инвестиции. Важно е да си даваме сметка за общия макроикономически импулс.

 

Искам да започна с благодарности към всички министерства и всички институции, които наистина работиха неуморно в последните 8 седмици, за да стигнем до тази нова версия. Смятам, че успяхме да внесем много промени и да достигнем до един завършен вид на документа. Основните критерии са: принос към зеления преход, към дигиталния преход - така всеки от проектите да отговаря специфичните изисквания, както казах - да не се вреди на околната среда. Тоест, не всяко едно нещо за нас е важно  да бъде част от този механизъм.

Това е критически критерий, който трябва да се има предвид. Освен това по някакъв начин да допринася за специфичните препоръки, които европейските институции отправят към нас всяка година. Ние сме работили именно в тази сфера и аз се надявам, че ако парите бъдат използвани правилно за възстановяване, те ще повишат потенциала на икономиката ни, ще повишат производителността на на иконимиката ни. Ще донесат по-високи доходи и ще допринесат за инфраструктурата и всички други важни направления, които са наложени. За това обаче се изисква приемственост и воля. Аз съм говорил, че успяхме да направим много важни промени в някои направления - увеличаване парите за образование и наука, парите за здравеопазване.

Адресиране и участие на проблемите в енергетиката са нужни, както знаете имаме много дългогодишни проблеми, които трябва активно да обсъждаме и да търсим решения по тях. Засилване на участието на иновативни компании, реформи, които да помогнат на най-амбициозните и иновативните компании в страната ни. Реформа, която да ни помогне по-ясно да виждаме дългосрочните рискове и предизвикателства. Да търсим политиките, които може да ги решават. Също така сме подобрявали и някои съществуващи проекти, които са били добри, но от друга степен сме намалили някои проекти, в които сме имали притеснения. В сектора на образованието примерно вече се награждат проекти, които бяха добре защитени и разработени, увеличават се средствата. В сектора на здравеопазването например има проекти за закупуване нова апратура. проект за образна диагностика и други. В сферата на науката също са засилени средствата като при програмата за ускоряване на икономическото възстановяване в частта си за стимулиране на фирми, които са най-иновативни - тези които са получили печат от Европа. От икономическото министерство получихме два проекта.


Всичко това са важни решения, които трябва да дискутираме много активно. В компонентна бизнес среда сме заложили реформа, която да помогне и подобри средствата за средата за най-иновативните фирми, стартъпите и средата за икономически анализи, който да ни предоставя дългосрочно за бъдещите рискове предизвикателства, които може да срещнем. Това в други страни се прави преди изготвянето на плана. Това е правилният подход.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2914 |27.07.2021 Фандъкова пак захапа Пеканов за орязаните пари за София . 9| 3490 |26.07.2021 Пеканов: Кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са с повече средства в последния вариант на плана . 1| 5631 |25.07.2021 Атанас Пеканов: С годините експертният потенциал е бил нарязан на скрап . 2| 3380 |24.07.2021 Пеканов: В предишния План за възстановяване имаше добри проекти, но и проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads