Реклама / Ads

0| 3447 |31.05.2022 НОВИНИ

Пеканов: Цените на горивата ще се задържат високи. Ползите от въвеждането на еврото са повече

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
В ситуация на изключителна несигурност сме. Цените се определят от геополитическата ситуация. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде около 100 долара за барел. Това заяви Атанас Пеканов, бившият вицепремиер по управление на европейските средства, пред Нова телевизия. По думите ползите от въвеждането на еврото в Българя продължават да са повече.

„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт. Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза още той.

 

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата, или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

 

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

 

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите ”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3200 |29.05.2022 Шефът на НАП убеден: Цената на горивата ще спадне. „Лукойл“ ще декларира добра печалба за миналата година . 0| 2503 |29.05.2022 Икономист: Мярката за горивата е нищожна за джоба на потребителите . 0| 2511 |27.05.2022 Бенчев: За бранша все още не е ясно как ще се прилага отстъпката от 25 ст. за горивата . 0| 2541 |27.05.2022 Има недобре функциониращ пазар на горивата у нас, смята икономистът Стайков
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ