Реклама / Ads
1| 4763 |03.02.2011 НОВИНИ

К.Пенчев атакува Закона за личните данни, сезира КС

.
Константин Пенчев
Омбудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд с искане за установяване дали определени текстове от Закона за българските лични документи нарушават основния закон.
 

Той атакува текстове, според които при наличие на публичноправно задължение над 5000 лева, за което не е предоставено обезпечение за главницата и лихвите, на длъжника или на членовете на контролните или управителните му органи може да се наложи забрана за напускане на страната, както и да не се издават или да се отнемат издадените паспорти и заместващите ги документи за преминаване на държавната граница.

Аналогични принудителни административни мерки могат да се наложат на длъжник и в защита на финансовия интерес на частно лице - кредитор по парично вземане в големи размери, освен ако не се представи надлежно обезпечение.

„Правото да се напуска страната е едно от основните конституционно закрепени права на гражданите", категоричен е Константин Пенчев. Съгласно Конституцията, всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели.

Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Омбудсманът е категоричен, че икономическият интерес не оправдава такава висока степен на защита като в случая - ограничаване правото на свободно придвижване на гражданите.

Защитата на правата на кредиторите, както редът и способите за събиране на публичноправни и частноправни вземания, са уредени в съответните нормативни актове. „Не оспорвам важността на събирането на публичноправните вземания - плащането на данъци и такси е конституционно задължение на гражданите", пише Омбудсманът.

"Държавата може да налага ограничения, с цел събиране на вземанията си, но за да са оправдани тези ограничения, с оглед защитата на конституционните права на гражданите и постигане на целта им, те следва да засягат правата на гражданите в имуществената сфера.

Ограничаването на правото на придвижване извън пределите на страната не гарантира събиране на вземанията" , смята Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4930 |02.02.2011 Промените в Закона за БАН ще се пишат от 10 души . 44| 6450 |31.01.2011 Президентът скочи срещу Закона за БАН . 118| 5977 |27.01.2011 Борисов: Атакуват мен, но това няма да ме разколебае . 17| 6129 |25.01.2011 Ексагент на ДАНС атакува Цветанов за СРС-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads