Реклама / Ads
11| 5858 |16.10.2020 НОВИНИ

Сачева съобщи, че пенсиите растат с еднакъв процент. КНСБ са против

.
Деница Сачева, министър на труда и социалната политика
С еднакъв процент да бъдат увеличени минималните и максималните пенсии у нас предвиждат от Министерството на труда и социалната политика. Идеята е хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани и от ваучери за храна. Те могат да бъдат на стойност до 120 лева месечно.
 

Това съобщи социалният министър Деница Сачева. Причината за новото предложение е неодобрението на предишната идея пенсиите да се увеличат с различни проценти. “Това, което ще се опитаме да убедим народните представители при приемането на бюджета, е, че може би ще е по-добра комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане”, обясни Сачева, която е на посещение в Добрич.

 

Министър Сачева допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт: "Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета".

 

КНСБ не приема казаното от социалния министър Деница Сачева в Добрич, че се обсъжда вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. 
Националният секретар на синдиката и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева коментира за „Хоризонт“, че все още не е готов окончателно проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2021-а година: 


"Аз лично съм много изненадана от това, което чух. Твърдим, че 2021-ва година е много особена година и в нея трябва да се направят нестандартни стъпки, да се каже, че ще дават ваучери за храна не знам на кого, вероятно на хората с по-ниски пенсии, но как се раздават ваучери за храна на няколко стотин хиляди човека? Не си представям нито как те ще ги получат, нито как ще им ги даде системата".


Във вторник финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че се предвижда догодина най-ниските пенсии от 300 лева до линията на бедността от 369 лева да се увеличат с 10 процента, а останалите - с 5 на сто. Това е предложение на КНСБ и синдикатът продължава да твърди, че това е по-справедливият вариант.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6050 |12.10.2020 Атанас Зафиров: Като спечелим изборите, ще преизчислим пенсиите. Болниците няма да са търговски дружества . 24| 5498 |09.10.2020 БСП иска 800 лв. минимална заплата, Сачева дава 650 лв. . 10| 8461 |08.10.2020 Ченалова превежда Сачева: Аз те докарах до състояние на мизерия и безнадеждност и не ми пука дали ще оцелееш . 47| 7461 |07.10.2020 Сачева повтори: Държавата се грижи за всички. Няма как да има корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads