Реклама / Ads
34| 5344 |12.12.2011 НОВИНИ

Пенсионна реформа ще има, въпреки ветото на Първанов

.
Росен Плевнелиев
Пенсионната реформа е необходима и тя трябва да се случи, коментира новоизбраният президент Росен Плевнелиев. По думите му държавният глава Георги Първанов е обосновал ветото за бюджета на ДОО за 2012 г., но въпреки това остана на позицията, че реформите са наложителни.
 


„Казвам категорично, че тези реформи в България са необходими, че именно сега не само България, но и всички европейски правителства не само че трябва и не само че са длъжни, но просто нямат друг изход, тези реформи трябва да се случат. Европа трябва да докаже, че не само държавите й, но всички системи - пенсионни и всякакви други, са устойчиви дългосрочно. И когато в България пенсионната система на 60% се финансира от други източници, а не от самосебе си, това е предпоставка не само за неустойчиво, но и бих казал за драматично развитие в следващите години”, коментира Плевнелиев.

По думите на новоизбрания президент правителството е длъжно да направи тези реформи и той е убеден, че в следващите няколко месеца ще се говори за много повече реформи, а не само за пенсионната. Според него трябва да дойде и реформа в здравеопазването, и реформа в администрацията, така че всички сектори да търсят своето устойчиво развитие.

Миналата седмица парламентът прие закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Чрез него се правят промени в Кодекса за социално осигуряване и се увеличава възрастта за пенсия за всички категории труд с по четири месеца годишно от 2012-а.

Президентът Георги Първанов върна закона в Народното събрание, като обясни, че за него основното е липсата на предсказуемост в поведението на държавата. Той припомня, че през миналата година бе постигнато съгласие за пенсионната реформа в рамките на тристранния диалог между правителството, синдикатите и работодателите. Той определя гласувания преди дни закон като „едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог”.

Първанов оспорва и разпоредбите, с които срокът за изчисляване на размера на обезщетенията при временна неработоспособност, майчинство и безработица се увеличава с по шест месеца. Това според него ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 113| 5630 |08.12.2011 Няма шега: НС прие увеличението на пенсионната възраст . 38| 6058 |08.12.2011 Пенсионната реформа ни връщала в 19 в., но след Маркс идвал Хитлер . 16| 4887 |08.12.2011 Депутати спорят по нощите, не гласуваха пенсионната реформа . 66| 6768 |03.12.2011 Орешарски: Пенсионната възраст скача заради 9 лв. към минималната пенсия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads