Реклама / Ads
2| 3251 |09.02.2023 НОВИНИ

Пентагона: Сваленият китайски балон е шпионски

.
Източник: личен архив
Сваленият край бреговете на Южна Каролина китайски балон е бил част от голяма програма за наблюдение на Китай, развивана от "няколко години", обяви Пентагонът, цитиран от АП.
 

Такива балони са прелитали над територията на САЩ общо четири пъти при управлението на президентите Доналд Тръмп и Джо Байдън, но Вашингтон не е успял веднага да установи, че това са разузнавателни балони, каза бригаден генерал Пат Райдър, прессекретар на американското министерство на отбраната.

 

Но по думите му "последвалите разузнавателни анализи" са позволили на САЩ да заключат, че става дума за китайски опити за шпионаж, и да научат "доста повече" за програмата, посочва БТА.

 

Той отказа да даде повече подробности за предишните случаи, в които в американското небе са засичани подобни балони. Райдър заяви единствено, че става дума за прелитане над "места, които биха представлявали интерес за Китай".

 

Президентът на САЩ Джо Байдън междувременно каза в интервю за телевизионния канал Пи Би Ес, че отношенията с Китай не са пострадали сериозно от случая със засечения в американското небе и свален впоследствие балон, за който Вашингтон обяви, че е шпионски. Байдън отново заяви, че САЩ са готови за съревнование с Пекин, но не искат конфликт.

 

"Не", заяви категорично той в излъчен откъс от интервюто, в отговор на въпрос за отражението на случая с балона върху двустранните отношения. "Аз разговарям с тях (китайците). Разговарял съм преди със Си Цзинпин, нашият екип също разговаря с техните хора."

 

Китай обяви, че аеростатът е бил предназначен за метеорологични и научни цели.

Съединените щати споделиха с десетки държави информация за китайския шпионски балон, който свалиха в събота над Атлантическия океан, след като премина над тяхна територия, заяви снощи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

 

Блинкън говори на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той каза, че е обсъдил със Столтенберг системните и тактически предизвикателства, каквито според него Китай представлява за алианса.

 

"Китайски балони бяха забелязани над държави от петте континента", заяви от своя страна говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2878 |19.12.2022 Китайските градове опустяха заради ковид вълните . 0| 3376 |16.12.2022 Китайският президент призова света за опазване на биоразнообразието . 1| 3039 |06.12.2022 Китайският президент ще посети официално Саудитска Арабия . 0| 3141 |30.11.2022 Патрул на руски и китайски военни самолети над Японско и Източнокитайско море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads