Вторник, 11 Декември 2018, 01:34
Frognews
0| 2944 |24.10.2017

ПЕС твърдо зад Споразумението за Социалния стълб

.
Партията на европейските социалисти приветства споразумението между правителствата на страните-членки на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия да бъде представен Европейски стълб на социалните права преди края на 2017 г. - нещо, което социалистите залагат в програмата си от от години.

Стълбът на социалните права се отнася до осигуряването на нови и по-ефективни права за гражданите. Той се основава на 20 ключови принципа, структурирани около три категории:

-        Равни възможности и достъп до пазара на труда;

-        Справедливи условия на труд;

-        Социална закрила и приобщаване.

 

 „Социалистите години наред се борихме на ниво ЕС да бъде формулирана декларация на принципите относно социалните права за всички европейци. От десетилетия твърдим, че Европа има нужда от обрат в социалната сфера, за да възстанови баланса в полза на социалните права. Затова се радваме, че тези приоритети най-сетне бяха договорени от всички национални правителства, както и от институциите на ЕС, благодарение на натиска на социалистическите и социалдемократическите правителства, цялото семейство на ПЕС и усилената работа на нашите депутати от Групата на социалистите и демократите в ЕП.”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

 

Сред особено значимите за ПЕС в заложените в Социалния стълб приоритети, са:

-                           създаване на качествени работни места с качествени условия на труд;

-                           справедливо възнаграждение, фиксирана минимална заплата и минимално равнище на доходите;

-                           мерки срещу несигурността на работното място и забрана на злоупотребите с нерегламентирани договори;

-                            силна социална защита за всички;

-                           гарантиран достъп до здравни грижи и други основни услуги;

-                           равенството между половете и предоставяне на равни възможности, включително на хора със специфични нужди.

 

„Наясно сме също, че това е само първата стъпка. След като Социалният стълб бъде популяризиран, следващата стъпка е да се изработи План за действие, който да посочва точно как тези хубави намерения ще бъдат реализирани в действителност.  Така че предвидените социалните права да  могат да окажат практическо въздействие върху живота на европейските граждани и работници", допълни Станишев.

 

За повече информация относно Европейския стълб на социалните права:

 

https://ec.europa.eu/commission/priorities/deeper-and-fairer-economic-and-monetary-union/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-20-principles_bg

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. И Кирил Домусчиев скочи на кабинета, иска оставката на социалния министър 2| 3722 |18.10.2017 . И в земеделието сме твърдо на дъното в Европейския съюз 3| 3423 |15.10.2017 . Кристиан Керн: ЕС да премахне социалния дъмпинг от Източна Европа 1| 3492 |23.08.2017 . Социалният министър: Промени в пенсионната система няма да има. Ерго, пенсиите остават мизерни 0| 2938 |17.08.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах