Реклама / Ads
1| 9385 |23.12.2023 НОВИНИ

Пет филма, които да гледаме по Коледа, ако предпочитаме да се скрием от естрадните концерти

.
Коледа е време на уют и домашна атмосфера, на червено вино и хранителни удоволствия. Време за подаръци, за радости, за равносметки и обещания за следващата година. Коледа и Нова година понякога са и време на отменени полети, на закъсали в преспите автомобили, на кичозни празненства. И в двата случая обаче - това е време за емоции, за бягство от обичайния ход на нещата.
 

По Коледа в България традицията неизменно повелява да гледаме “Сам вкъщи”, да разцъкваме телевизионните канали и да се борим с демоните на музикалните концерти на естрадни звезди. Ако тази година обаче искате да се скриете от концертите, включително на Марая Кери, ето няколко филма, които може да изгледате в хубава компания или сами.


“Малки жени”, 2019 г.

 

 

Преди да създаде абсолютния филмов феномен на 2023 година “Барби”, през 2019 година на екраните излезе адаптацията по класическия роман на Луиза Мей Олкът “Малки жени” на Грета Гъруиг. Екранизацията бе отличена с шест номинации за “Оскар”, включително за най-добър филм. Четирите сестри Марч - Джо, Мег, Ейми и Бет, остават да живеят само с майка си - Марми, по време на Гражданската война в САЩ, а историята проследява живота им. 


В лентата виждаме Ема Уотсън, Сърша Ронан, Тимъти Шаламе, Мерил Стрийп, Флорънс Пю, Елиза Сканлън, Лора Дърн, а ние ви препоръчваме да го гледате не само защото е адски интересен, но и защото си падаме свободолюбиви като персонаците му. 


“Едуард Ножиците”, 1990 г.

 

 

Погледнат 33 след излизането си на екран, “Едуард Ножиците” вече е филмова класика за разликата между гледането и виждането. Преди “Карибски пирати” и скандала около развода с Амбър Хърд, Джони Деп влезе в ролята на Едуард, който вместо ръце, има ножици, за да изиграе една от най-емблематичните си роли до ден днешен. Във филма му партнира Уинона Райдър, като двамата се сгодяват на снимачната площадка и превръщат в една от любимите двойки на Холивуд.


Режисьор на филма е Тим Бъртън, който остава лентата в своя стил - мрачна и пленяваща. Историята обаче топли в студените дни. 


“Кошмарът преди Коледа”, 1993 г. 

 

 

Влизайки в мрачната - само визуално, гама, от Тим Бъртън преминаваме към режисьора Хенри Селик и “Кошмарът преди Коледа”, където Бъртън е съпродуцент.  Стоп моушън музикален фентъзи филм, който разказва за Джак Скелингтън - жител на град Хелоуин, който отваря портал към град Коледа и решава да чества празника, но с недотам добри последствия. 


Гледайки “Кошмарът преди Коледа”, навлизаме в един изцяло нов свят, създаден специално за филма. А и за нас като негови зрители. Вместо рисувана анимация, на екрана виждаме резултат от огромен труд - тук образите са физически фигури, местени стъпка по стъпка, кадър по кадър, така че да изглеждат като живи. 


“Изобретението на Хюго”, 2011 г. 

 

 

“Изобретението на Хюго” се различава от всички останали филми на Мартин Скорсезе. Филмовите критици казват, че това е така, защото тук той разказва своята собствена история - за живота си, детството си, загубата на баща си, влюбването в киното. 


Това е първият 3-D филм на Скорсезе. Лентата проследява фрагменти от историята на Хюго Кабре. В края на 20-те години на ХХ век в Париж момчето живее скрито зад стените на жп гарата, за да поддържа часовниците в изправност. А голямата задача на Хюго е разкрие тайната на счупен автоматичен часовник, оставен от баща му. 


“Миналата Коледа”, 2019 г.

 

 

Майката на драконите, както наричат Емилия Кларк, изиграла Денерис Таргариен в сериала “Игра на тронове”, влиза в главната роля в този филм, който пък влиза в жанра на типичната коледна романтична комедия, но пък нямаше как да не включим поне една такава за любителите на жанра. Макар покрита под захарен памук, историята тук има няколкото свои шокови момента, които правят крайния резултат не чак толкова непоносим - дори напротив.


Емилия Кларк тук не язди дракони, а търси - без да знае, начин да пребори лошите си решения. Какво по-добро време от Коледа да го направи?

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4510 |21.12.2023 Световните медии гърмят за “Верила” и кокаина за милиони . 0| 4086 |21.12.2023 Хиляди потребители на социалната платформа Х се оплакаха от срив в системата . 0| 4311 |21.12.2023 Предлагат промени в регистрацията на безработни . 16| 12121 |23.12.2023 Година на скандали и сглобки: Какво се случи през 2023?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads