Реклама / Ads
6| 4206 |10.05.2023 НОВИНИ

Пет организации: ВСС да изясни незабавно данните за злоупотреба с власт на Гешев

.
Иван Гешев и Борислав Сарафов
Българският институт за правни инициативи, АКФ, Български адвокати за правата на човека, Българският хелзинкски комитет и Институтът за пазарна икономика, поискаха от Висшия съдебен съвет да проведе заседание, на което да разгледа позицията на зам.- главния прокурор Борислав Сарафов и да обсъди в причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт.
 

На 8 май Сарафов направи изявление пред БТА, в което заяви, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, "в който е нагазила дълбоко". Позицията на Сарафов беше провокирана от първото интервю на главния прокурор Иван Гешев след инцидента, при който избухна взрив в близост до автомобила на НСО, който го превозва. Гешев заяви, че Сарафов не е съобразил свое изказване и няма да е лошо да се извини.


"Отправената констатация за политическа активност на българската прокуратура от г-н Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години. Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на съдебната власт, нарушен е принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото, заявено публично от толкова високопоставен магистрат, е безпрецедентно", пишат в писмото си организациите.


Сарафов разказва още, че Гешев е дал указания до огледа на местопроизшествието да бъде допуснат израелски експерт, който впоследствие е споделял с Гешев какво е видял.


"Прокурорската колегия на ВСС следва да се занимае незабавно с пълното изясняване на този случай. Както е добре известно, главният прокурор нито има правомощието да дава указания по конкретни разследвания, нито може да се разпорежда на какви лица да се дава или отказва достъп до местопроизшествие. Случаят е още по-притеснителен и вследствие на факта, че при досъдебно производство за предполагаем опит за покушение срещу самия него главният прокурор е в очевиден конфликт на интереси и би трябвало на още по-голямо основание да стои максимално далеч от разследването, за да не влияе върху неговата обективност", се разбира още от позицията.


Според организациите прокурорската колегия на съвета би трябвало да се занимае и с обстоятелството "защо това вероятно устно и без никаква законова опора указание въобще е било изпълнено от съответните длъжностни лица, провеждащи процесуално-следственото действие".


"Считаме, че са изнесени конкретни данни както за злоупотреба с власт, така и за нарушаване на служебни задължения. По този начин ще се даде адекватна реакция на обществените очаквания за правова държава и добро управление и срещу овладяването на институциите", завършва позицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4007 |03.04.2023 Събев: Василев и Лорер незабавно да подадат оставки. Христанов: В ПП има проблем . 10| 3975 |30.03.2023 САЩ призоваха американците незабавно да напуснат Русия . 1| 3354 |24.03.2023 Евролидерите призоваха Русия незабавно да върне депортираните от Украйна деца . 3| 3162 |03.03.2023 ЕС настоява за незабавното освобождаване на над 1450 политзатворници в Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads