Реклама / Ads
4| 6676 |22.05.2023 НОВИНИ

Петър Чолаков: Може да се окаже, че ГЕРБ ще върнат празна папка на Радев

.
Възможно е да има кворумни игри. Не бих се учудил в последния момент да не бъде предложена папка с премиер и състав на кабинет. Слави Трифонов се оттегли. Какъв е смисълът? 116-те гласа стават непостижими. За какво са им? Да бъдат ”сгънати” в пленарна зала ГЕРБ и ДПС? Може да се окаже, че мандатът ще бъде върнат неизпълнен. Вече се мисли много сериозно за втория мандат с тези неофициални разговори през уикенда.
 

Това заяви пред NovaNews политологът Петър Чолаков. 


Очаква се днес в 15 ч. Мария Габриел да представи варианта за правителство на ГЕРБ с първия мандат. На "Дондуков 2" тя трябва да върне папката на държавния глава като снощи обаче Слави Трифонов от "Има такъв народ" категорично заяви, че партията няма да подкрепи правителство с мандат на Борисовата формация. Така спрягания вариант за кабинет с участието на ИТН и ДПС остава да виси във въздуха. Неофициални срещи се проведоха между ГЕРБ и ПП-ДБ през уикенда като резултатът от тях не е бил коментиран публично. Заговори се обаче за ротационно правителство. 


"Никой не знае какво означава "ротационно правителство", защото никой не го е правил досега. Изглеждаше, че НС са се отказали от "джентълменското споразумение". Досега тези две партии не са се харесали. От третия, четвъртият път да се харесат е малко вероятно да се случи. Ще се опитват до последно да се финтират, за да не носи някой от тях отговорност", смята Чолаков. 


"Това е като влакче на ужасите, особено за избирателите на тези формации. Експертно, ротационно правителство е скандално за част от тях. Поизнервиха се избирателите на ИТН, защото Тошко Йорданов и Слави Трифонов години наред повтарят, че не биха управлявали с ГЕРБ. Всякакви варианти продължават да се обсъждат", допълни той. 


Чолаков коментира и заявките за правосъдна реформа. По думите му ГЕРБ са заявили категорична готовност, но тя е по-скоро опортюнистична. Не е монолитна позицията на ДПС, смята още Чолаков. 


Според него е много възможно още главният прокурор Иван Гешев "да се направи на разсеян" и да не отиде на днешния разпит в Софийска градска прокуратура. 


"ВСС предлага на президента да назначи и освободи главен прокурор. Президентът обаче е този, който решава и няма срок. Радев може да реши да остави Гешев да си доработи. Случаен гражданин може да започне да пуска записите в интернет, а не Гешев с касетофонче, защото иначе се инкриминира. Може да го направят по-умно", допълни още Чолаков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6440 |21.05.2023 Татяна Дончева: Премиери на ротационен принцип? Може и да се женят на ротационен принцип, да правят деца - това са глупости! . 12| 3100 |21.05.2023 Икономическият министър: На 10 юни може да спрат всякакви плащания . 22| 3172 |21.05.2023 Лена Бориславова: Не може да има справедливост, когато прокуратурата е като кол център за политици . 6| 2855 |19.05.2023 Още днес механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в пленарна зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads