Реклама / Ads
0| 4301 |11.06.2021 НОВИНИ

Петър Чолаков: За Пеевски се знаеше от години, но много медии се хвърляха да бранят ”нашия издател”

.
Петър Чолаков и Анастас Стоянов
Санкциите по закона "Магнитски" са за неща, които бяха известни на широката публика. За Пеевски и Божков се знаеше от години. Но при свързването на Пеевски с корупционни схеми много медии се хвърляха с огромно настървение на барикадата, за да бранят "нашия издател". Мисля, че сега се видя, че нещата меко казано не са идеални.
 

Това заяви пред bTV социологът Петър Чолаков по повод безпрецедентните американски санкции по закона "Магнитски", с които бяха ударени Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Обвиненията към тях са за участие в корупционни схеми. 


Шамарът от Вашингтон дойде непосредствено преди изборите на 11 юли, а социолозите вече отчитат загуба на доверие към ГЕРБ след избухването на скандала. Според Чолаков обаче всички данни са "моментна снимка", а малката разлика между първия и втория са в рамките на статистическата грешка. 


Според Анастас Стоянов пък политическите субекти, които печелят от санкциите по "Магнитски" са онези, които най-ясно са успели да артикулират посочените проблеми. Това обаче са въпроси, които стоят на дневен ред в столицата и в областните центрове. 


Чолаков посочи, че в периферията остава въпросът за търговията с български документи, посочена от Министерството на финансите в САЩ. Според социолога въпросът обаче е важен, защото това е директна заплаха за националната сигурност на страната ни. 


"Това е тревожно. Какво са правили службите толкова години? Какво направиха по случая с отравянето на Емилиян Гебрев? Ако питате службите, те ще кажат, че всичко е наред. Пеевски е чист, те са го проверили... Е, оказа се, че не са проверявали нещо както трябва", посочи още Чолаков. 


В момента страната ни се управлява от служебен кабинет, който предприе редица действия, направи и рокади в основни държавни звена. И докато бившите управляващи определят това като реваншизъм, над 60% от гражданите одобряват свършеното от кабинета на ген. Стефан Янев. 


"Около 70% от българите подкрепяха протестите през 2020 г. срещу кабинета на Борисов. Имаше очаквания в обществото. Мисля, че много български граждани очакват разкрития и очакват далаверите да се разплитат. Изглежда, че такива има. От тази гледна точка не съм изненадан от действията на служебния кабинет", обясни Чолаков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4081 |11.06.2021 Адв. Петър Славов: ЦИК системно саботираха - наемаха машини на абсурдни цени, на които можеше да ги купят . 52| 12003 |11.06.2021 FT: Пеевски е в основата на превземането на държавата под управлението на Борисов . 6| 3395 |11.06.2021 Румен Чолаков: Младите хора и българите от чужбина отсъстват от листите на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads