Реклама / Ads
4| 4706 |11.02.2022 НОВИНИ

Петър Чолаков: Студената война между изпълнителната власт и прокуратурата навлезе в още по-остра фаза

.
Петър Чолаков Източник: стопкадър, bTV
Събитията от седмицата говорят, че студената война между изпълнителната власт и прокуратурата навлезе в нова, още по-остра фаза. И едната, и другата страна залагат на по-решителни ходове. С решението на Конституционния съд нещата се обръщат повече срещу главния прокурор Иван Гешев. От друга страна министър-председателят показа, че не е притеснен от хода на прокуратурата. Това коментира в ефира на БНР политологът доц. Петър Чолаков.
 

Според него имената в списъка на Петков (19+1), по които има редица публикации, повдигат много сериозни въпроси и по тях прокуратурата отдавна трябваше да се самосезира. А от там едва ли не искат обяснение от премиера защо тези имена се поставят на дневен ред.

 

„Голяма част от обществото остава с впечатлението, че прокуратурата работи с двоен аршин“, допълни политологът.

 

Според него и след решението на Конституционния съд за възможността министърът на правосъдието да иска отстраняване на главния прокурор мнозинството във Висшия съдебен съвет, което подкрепя Иван Гешев, се оказва в „небрано лозе“.

 

„Ще продължи търсенето на начин за смяна на главния прокурор“, смята доц. Чолаков.

 

„Колкото до коалиционното правителство, то като че не получи онзи период и кредит на доверие, с което сме свикнали, и още от началото беше подложено на престрелки“, коментира той.

 

„По отношение на ваксинацията Кирил Петков беше последователен, но решението за мораториума върху цените на енергията беше категорично популистко. След ерата ГЕРБ (Борисов) трудно може да се говори за реваншизъм. Трябва да се отчете обаче, че съществува голямо изкушение за реваншистки действия“, добави Петър Чолаков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3341 |11.02.2022 Петър Витанов с лекция в БАН: Ползите на изкуствения интелект са безспорни, но е важно да опазим човешките права . 2| 3356 |11.02.2022 Петър Тодоров е новият шеф на ИА „Национален филмов център“ . 4| 4718 |09.02.2022 Петър Чолаков: Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан . 1| 3145 |06.02.2022 Евродепутатът Петър Витанов и тенис-легендата Маги Малеева в съвместна инициатива за климатичните промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads