Реклама / Ads
6| 3653 |17.10.2022 НОВИНИ

Петър Стоянов: Няма общество и интелигенция в Европа, които да не са категорично против Путин

.
Петър Стоянов
”Няма европейско общество и европейска интелигенция, която да не застане категорично против действията на Владимир Путин срещу Украйна”. Това заяви президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов пред БНТ.
 

Преди дни той връчи наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, които са под негова егида.


"В последните 10-15 години отказвам да участвам във всякакви инициативи, подписки и т.н., защото смятам, че ако имам да кажа нещо, мога да го кажа сам. Това колективно присъствие ми е дошло в повече в един момент. Но когато дойдоха двигателите на тази инициатива при мен, не се замислих дори за секунда. Беше петия или шестия ден от войната, майки с деца, взели куфари, бягаха от Украйна. Те ми дадоха примери как наши български граждани - десетки, стотици мъже и жени, се притичват на помощ на украинските бежанци и толкова бързо се организират. Това ме трогна в истинския смисъл, защото си дадох сметка, че като помагаме на украинските бежанци, ние не просто взимаме страна, ние всъщност показваме доброта, жест към хора, които са в нужда. Така ние помагаме и на себе си като общество, нашите деца ще разберат колко е важно да помогнеш на човека, който е в трудно положение. Същите хора, които помагаха на бежанците, се втурнаха да помагат и в Карловско преди 20 дни. Тези хиляди хора, които помагат, мнозина от тях искат да останат анонимни. Те нямат нужда от нашата награда, но обществото има нужда от техния пример. Така възпитаваш децата си на добродетели", смята той.


"Няма европейско общество и европейска интелигенция, която да не застане категорично против действията на Владимир Путин срещу Украйна. Нещо повече - откакто започна войната много опресних руския си език. Следя руски и украински сайтове. Твърде много руски интелектуалци изразяват много ясна и категорична позиция. В Русия също има съпротивителни сили. Да видим кой ще излезе победител в тази гигантска битка. В чисто цивилизационен план е направо странно какви жертви дава Русия - толкова млади хора, такива икономически жертви, за да придобие още малко от това, което има най-много - земя и територия. Такава огромна земя, че не би трябвало нито един политик да страда от клаустрофобия. Простор. Вместо да вложат усилия, за да придобият това, от което имат сравнително малко - а то е инфраструктура, добър стандарт на живот, медицински грижи. Удивително цивилизационно разминаване. На Запад погледът е насочен натам - всички усилия са за добруването, за стандарта на живот. Никой във френската част на Белгия например не се страхува, че Франция ще ги нападне, защото говорят един и същи език. Ако им кажете подобно нещо, ще паднат от смях", заяви още Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2874 |17.10.2022 Иван Таков към колегите си в СОС: С хулиганство и омраза няма да решим проблемите в София . 5| 5996 |17.10.2022 Гроздан Караджов: ГЕРБ нямат моралното право да съставят правителство . 9| 4776 |16.10.2022 Тафров от ДБ: Няма да участваме в правителство на ГЕРБ, няма вариант за разговори с ДПС . 2| 3189 |16.10.2022 Пеканов: Ако нямаме стабилно правителство, ще има забавяне за Еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads