Реклама / Ads
0| 2761 |09.08.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Българският туризъм се възстановява бързо, но ваксинацията трябва да е приоритет, за да няма ново затваряне

.
Българският туризъм се възстановява бързо след корона-кризата, но е важно да бъдат направени правилните изводи. Ваксинацията трябва да е приоритет, защото след лятото идва есента и зимата, а ново затваряне ще е пагубно за сектора. Това коментира пред БНР-Пловдив Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който е член на Комисията по транспорт и туризъм.

„България е феномен. Въпреки слабите нива на ваксинация, бележим огромен ръст на туристите. Имахме късмет с ниските нива на заболеваемост през летните месеци, но в последните дни показателите постоянно растат, така че темата не трябва да бъде подценявана“, коментира Витанов.

 

Петър Витанов цитира и данните на Министерството на туризма, според които в момента има ръст на туристите от 80%, на фона на спад на чартърните полети от над 60%. От друга страна браншът се оказа неподготвен за предизвикателства като това да има достатъчно места за паркиране или свободни чадъри.

 

„Курортите са пълни, като в тях има и много българи. Затворените граници, изискванията за сертификати и други пречки, създадени от Ковид-19 накараха част от сънародниците ни да преоткрият България. Важно е обаче те да останат тук и догодина, както и да бъдат привлечени нови туристи, защото само така може да нарастне брутният вътрешен продукт, създаден от туристическата услуга“, коментира още Витанов.

 

А съвместният доклад на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) и Конференцията по търговия и развитие (UNCTAD) установи, че липсата на широко разпространена ваксинация води до нарастващи икономически загуби. В страни с висок темп на ваксинация икономическите загуби няма да бъдат толкова високи, колкото в страни, където ваксинацията е бавна или едва започнала.

 

Спадът в туристическия сектор, причинен от пандемията, може да доведе до спад на глобалния вътрешен продукт през 2021 г. в размери между 1,7 и 2,4 трилиона долара.

България трябва да използва вакума, създаден от епидемията, за да промени начина, по който прави туризъм, смята още Витанов.

 

„Туризмът в малките населени места може да обхване над 90 общини. Това е отлична възможност за България да разшири географията“, коментира Витанов и добави, че средната класа в Европа вече сменя своите предпочитания.

 

„Структурата на туризма се променя. Търси се друг тип услуга – лятната ваканция и нормалното 10-дневно летуване се заменя с преходи, спорт, рехабилитация, желание за екологична ваканция, търсене на места с висока надморска височина, чиста храна“, каза още Витанов, според който в България има огромно бъдеще пред СПА-туризма.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 4114 |09.08.2021 Хаджигенов: Не се сещам за нито една смислена причина Петър Илиев да бъде бутан на обществен пост . 60| 21170 |09.08.2021 Facebook гръмна от възмущение: Черен Петър или Петър Илиев? . 50| 12775 |09.08.2021 Проектоминистърът на вътрешните работи: Петър Илиев няма да бъде унищожен. Имам мъжката дума на Трифонов . 71| 11943 |08.08.2021 Адв. Хаджигенов: Двамата кандидат-министри Петър Илиев и Иво Атанасов „светят като крушки“
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads