Реклама / Ads
2| 2961 |18.04.2023 НОВИНИ

Петър Витанов и още 12 евродепутати с призив към Джо Байдън и Урсула Фон дер Лайен за изкуствения интелект

.
Петър Витанов и още 12 евродепутати с призив към Джо Байдън и Урсула Фон дер Лайен за изкуствения интелект Източник: БГНЕС
Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов и още 12 евродепутати излязоха с призив към американския президент Джо Байдън, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и членовете на Европейския парламент.
 

С него те подкрепят искането на световни учени за 6-месечен мораториум над развитието на изкуствения интелект и настояват за среща на високо ниво между САЩ и Европа. Призивът им е свързан с изпреварващите действия на технологичните компании и рисковете за човешките права.

 

„Последните постижения в областта на изкуствения интелект (AI) показаха, че скоростта на технологичния прогрес е по-бързa и по-непредвидимa от това, което са предвидили политиците. Движим се много бързо“, предупреждават евродепутатите.


.

Европейският парламент работи върху Закона за изкуствения интелект - регламент, предназначен да подкрепя разработването и навлизането на надежден, ориентиран към човека изкуствен интелект в Европа, който в същото време трябва да защити  здравето, безопасността и основните права на хората, в съответствие с европейските ценности, напомнят те.

 

„Като създатели на политики, ние все още имаме да водим преговори. Наясно сме, че този регламент, който ще обхване целия пазар на ЕС, може да послужи като план за други регулаторни инициативи в различни регулаторни традиции и среди по света.

 

Скорошната поява и широко разпространен обществен достъп до мощен изкуствен интелект, обучен да генерира сложно съдържание, ни накара да спрем и да помислим върху работата си“, казват още европейските депутати.

 

Те призовават председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на САЩ Джо Байдън да свикат глобална среща на високо ниво, на която да се обсъдят всички предизвикателства около разработването, контрола и внедряването на мощен изкуствен интелект. 

 

„Нашето послание към индустрията, изследователите и тези, които взимат решения в  Европа и по света, е изкуственият интелект да се развива внимателно. Заедно можем да насочим историята в правилната посока“, пишат още евродепутатите.

 

Призивът на Петър Витанов и неговите колеги идва след отворено писмо, инициирано от Future of Life Institute, което е подписано от стотици учени, експерти и бизнес лидери.

 

В него се призовава за 6-месечен мораториум върху развитието на мощен изкуствен интелект. Системите с човешки и конкурентен интелект могат да създадат дълбоки рискове за обществото и човечеството, както е показано от обширни изследвания и признато от надеждни лаборатории. Изкуственият интелект може да предизвика дълбока промяна в историята на живота на Земята и трябва да бъде планиран и управляван със съразмерна грижа и ресурси, смятат учените.

 

Подписалият писмото Петър Витанов се занимава активно със законодателството, свързано с изкуствения интелект като докладчик в сянка. Евродепутатите работят върху регулации, които трябва да контролират развитието на изкуствения интелект, така че той да не застраши основни човешки и граждански права.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2671 |18.04.2023 Петър Ганев: За втори път виждаме бюджетът да е залог на политическия хаос . 21| 3598 |16.04.2023 Многохиляден протест в Чехия и призиви за оставката на премиера Петър Фиала . 8| 2657 |10.04.2023 Петър Витанов: Има един милион леви хора, които не са представени в Народното събрание . 6| 3178 |08.04.2023 Петър Витанов вече е член на Германската социалдемократическа партия, убеден е и в реабилитацията си в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads