Реклама / Ads
0| 2220 |14.11.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Войната вече е част от нашето ежедневие, важно е къде ще харчим парите за отбрана

.
Войната навлезе в нашето всекидневие, сякаш мирът изчезва като основна ценност. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по време на конференцията „Модернизация на отбраната“, организиран от Центъра за изследване и политика.
 

Имаме нарастваща необходимост от киберсигурност, подчерта той, извеждайки като акцент развитието на изкуствения интелект в световен мащаб.

 

„Предложен бе бюджет, в който средствата за отбрана са най-сериозно увеличени /с тези за образование и здравеопазване/до 2-та % от БВП. Те ще ни позволят да покрием съюзническите изисквания като страна-член на НАТО. Важно е обаче да говорим и за ефикасност и ефективност на мерките, облечени в пари“, каза Петър Витанов.

 

„Мирът изчезна като основна ценност и цел на междунардните отношения. Първо изчезна доверието. След него – сътрудничеството, накрая не остана място и за диалог в резултат на дълго натрупване на взаимно недоверие“, каза още той.

 

Петър Витанов говори и от позицията си на докладчик по законодателството за изкуствения интелект в ЕП.

 

„Има очаквания европейският пазар на информационна сигурност да запази почти двуцифрени темпове на растеж в периода 2022-2026г. Нарастващите нужди от киберсигурност, новите регулаторни изисквания и повишеният риск от атаки заради настоящата геополитическа ситуация в Европа, допринасят за по-високите разходи. Обемът на пазара в стойностно изражение трябва да достигне $71 милиарда през 2026 г.“, каза Петър Витанов. 

 

ЕС и неговите държави членки следва да намалят стратегическите си зависимости, свързани с веригата на доставки. Но също така  да разработват и овладяват авангардни технологии за киберотбрана. Това включва укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база, смята още той.

 

„Войната на Русия в Украйна показва необходимостта от по-силен ЕС в сигурността и отбраната. Завръща се политиката на силата в многополюсния свят и всички проблеми, свързани с развитието на идеята за колективна отбрана са в основата на съществуването и възприемането на ЕС като първостепенен актьор в системата на международните отношения“, каза още Петър Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2270 |14.11.2023 Турция ще обсъди в четвъртък законопроект за одобряване на членството на Швеция в НАТО . 4| 8870 |14.11.2023 Паламудът изчезна от Черно море, завря от турук . 6| 2535 |14.11.2023 Край на паркинга в сърцето на София. Зоната около “Св. Александър Невски” става пешеходна . 5| 2276 |14.11.2023 Започва традиционната акция “Зима”. Проверки и за пешеходците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads