Реклама / Ads
0| 4548 |30.03.2016 НОВИНИ

Петя Първанова: Зает е не повече от 14% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци

.
Обърна се профилът на бежанците, получили закрила у нас – ако миналата година водещи са били сирийците, които са съставлявали около 50 на сто от общия брой, сега първите три националности изглеждат огледално обърнати – Ирак, Афганистан, Сирия. Зает е не повече от 14% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци. Това съобщи новият председател на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова по БНР.
 

Тя обясни, че няма доминиращ профил и в центровете живеят както малолетни и непълнолетни, така и семейства и млади мъже. Сред мерките за контрол над пребиваващите там бежанци Първанова посочи вечерния час и проверка на багажа им. Намалява и броят на лицата, които самоволно се отлъчват от центровете. Първанова коментира обществените опасения за евентуални извършители на терористични актове от редиците на бежанците така:

 

Трудно можем да кажем откъде ще дойде мисълта за престъпление. Това могат да бъдат хора, които са израсли в държавата, може да бъде и всеки друг.

 

За 2015-а, 2016-а, 2017 година по ангажимента за релокация говорим за настаняване на 1300 души, а за презаселването за 2016-а и 2017-а – за 20 плюс 30 души. Не считам, че за бройка от около 1500 трябва да се притесняваме, че това ще окаже влияние върху живота на хората в която и да е община, заяви Петя Първанова в коментар за страховете и протестите на местни общности срещу настаняване на бежанци в техните общини.

 

Благодарение на усилията на неправителствения сектор се организират курсове по български език за бежанците, каза още Първанова. В момента, в който получат статут, бежанците придобиват права, равни на тези на българските граждани, с известни изключения. Законът ни помогна миграционният натиск да ни отмине в някаква степен, отбеляза председателят на ДАБ.

 

Откакто оглави Агенцията, Петя Първанова е посетила центровете в София, Баня и Харманли, както и транзитния център в Пъстрогор. ДАБ работи в екип и получава необходимата информация от всички компетентни структури и международни партньори, увери Първанова.

 

Въпросът с преводачите и неуредените им отношения, свързани със заплащане на положения от тях труд за минали периоди, не е окончателно решен, отбеляза още Петя Първанова. Търсят се начини за икономия на средства, за да се осъществи разплащането.

 

Обмисля се как да бъде минимизирано напрежението в обществото, свързано с бежанците, съобщи още новият председател на ДАБ. Сред вариантите тя посочи разяснителни кампании, които да дадат на хората повече информация за статута и механизмите на престой и интеграция на бежанците. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4282 |29.03.2016 ВКС: Азов и Миков със садизъм са убили бременната Петя, 50 г. е наказанието им . 0| 4876 |21.03.2016 Петя Първанова: Бежански център в Кресна няма да има . 0| 4374 |21.03.2016 Калфин е първият български министър на труда, поканен за модератор в рамките на Съвета на ЕС по заетост . 0| 5358 |20.07.2015 Оставка! Петя Крънчева я подава като зам.-председател на СГС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads