Реклама / Ads
3| 3310 |23.05.2024 НОВИНИ

Петима загинаха под Еверест за денонощие

.
Еверест
Общо петима души загинаха под Еверест (8848.86 м) в рамките само на денонощие. A от началото на мусонния сезон, който е най-активният за изкачвания в Хималаите, смъртните случаи под Покрива на света са седем.
 

На 21 май сутринта бе съобщено, че двама алпинисти са паднали и са загинали близо до Стъпалото на Хилари. Потвърдено е, че жертвите са британецът Дениъл Пол Питърсън и придружаващият го Хас Тенджи Шерпа. На слизане към долните лагери от върха, който са изкачили в 4:40 ч. сутринта на 21 май, под тях се е срутила част от снежната покривка на Стъпалото на Хилари и те са паднали в бездната.

 

Според съобщението, само бързата реакция на Нга Тенджи Шерпа и Пасанг Шерпа от Summit Force Pvt Ltd е предотвратила повече жертви при срутването. Те са успели да измъкнат няколко други човека от групата, попаднала в бедствието.

 

Няма и 24 часа по-късно дойде вестта за други три жертви под Еверест. Първо стана ясно, че в палатката си в Лагер 3 е починал румънският алпинист Габриел Табара. Той е бил там в очакване на добро време за атака на съседния Лхотце (8516). Засега не е известна причината за смъртта му, работи се по версията за височинна болест.

 

А по същото време дойде вестта и за изчезването на кениеца Черуйот Кируи и неговия водач Науанг Шерпа. Контактът с тях е изгубен, когато са се намирали малко под връхната точка на Еверест.

 

Кируи, който работи в банка, се е опитвал да се изкачи без допълнителен кислород. Според Мингма Шерпа, президент на фирмата Seven Summit Treks, той се е държал "доста необичайно" със своя водач Науанг точно преди да бъде изгубен контактът с тях. Seven Summit Treks е изпратила двама спасители шерпи да ги търсят, но от изчезналите няма и следа.

 

Така общият брой на жертвите под Еверест този сезон нарасна до седем. На 13 май двама монголски алпинисти - Усукджаргал Цедендамба и Превсурен Лхагваджав загинаха на слизане от върха.

 

Преди началото на настоящата кампания от опити за изкачване на Покрива на света под него бяха регистрирани общо 327 смъртни случая, започвайки от 1922 г. От жертвите 199 са чужденци и 110 шерпи, като сред загиналите има и двама българи - Христо Проданов през 1984 г. и Христо Христов през 2004 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2356 |23.05.2024 Столичните общинари заседават извънредно заради лифта до "Алеко" . 1| 2981 |23.05.2024 Автошествие в центъра на София днес под наслов "Стоп на беззаконието по пътищата" . 2| 2471 |23.05.2024 Президентът Румен Радев ще бъде приет от папа Франциск . 0| 2562 |23.05.2024 Опасни валежи и днес. Големи щети след силната буря в София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads