Реклама / Ads
2| 2202 |16.10.2024 НОВИНИ

Петко Писков за аферата с театрите: От петте тома доказателства, нито едно не води към мен /видео/

.
Източник: скрийншот
Петко Писков, обвиняем за източването на пари от театрите и по-късно пуснат под парична гаранция за първи път говори пред медии след скандала с театрите в Разград и Смолян.
 

Липсват доказателства, сочещи моята вина. Това е тенденциозно вменяване на вина от страна на прокурора. Така се защити софтуерният специалист Петко Писков, който е сочен за „мозъка на схемата" на източването на държавни средства от Министерството на културата. Той даде първата пресконференция близо месец след като стана ясно, че в Разградския и в Смолянския театър са източени милиони левове от фиктивни назначения.

 

"При пет тома доказателства нито едно не ме свързва в тезата, която експлоатира прокуратурата. Мерилото на прокурора не беше еднакво, а тенденцизно виновен без да представи доказателства. Не мога да разбера защо е такова отношението към мен - аз да съм виновен за нещо, което съм извършил," каза още Писков. На пресконференцията пред журналисти той обясни как функционира софтуерът, ползван в театрите, но отказа да отговаря на други въпроси.

 

Писков добави, че прокурорът е обявил, че той е "мозъкът" на схемата. "Вече е убеден, че аз съм такъв. Аз ставам нарицателно за всичко лошо, за феномен, който може да прави каквото иска," допълни той. Според него, софтуерът не може да участва в плащанията, тъй като те се извършват чрез електронно банкиране. „След като се даде самият достъп на директора, той определя кой да има достъп до него и как да бъде определян," уточни Писков и подчерта, че директорът трябва да положи подписа си при всяко плащане, след което то минава за верификация в Министерство на културата.

 

Софтуерният специалист Петко Писков и каскадьорът Атанас Георгиев, определени от прокуратурата като "мозъка" и "мускулите" на схемата за източване на Министерството на културата чрез назначаване на хора в театрите в Смолян и Разград, излязоха на свобода миналата седмица. Пловдивският апелативен съд определи парична гаранция от 15 000 лв. за Писков и 10 000 лв. за Георгиев. Писков е с обвинение за длъжностно присвояване на около 1,5 млн. лв. от двата театъра.

 

"Смятам, че за всички не е тайна, убедиха се и апелативните съдии - за липсата на доказателства, сочещи моята вина," заяви той. По думите му, прокурорската теза е неоснователна, тъй като от петте тома доказателства, нито едно не води към него. Писков попита кой има интерес той да остане в ареста. "При 5 тома доказателства, нито едно не ме свързва по никакъв начин с тезата, която експлоатира прокуратурата в медиите и в обвинението."

 

"При едни и същи доказателства съдия Маркова ме оставя в ареста, а апелативните съдии, въз основа на същите тези доказателства, констатираха, че нямам абсолютно никакви," заключи Писков.





 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2166 |16.10.2024 Военна прокуратура - Пловдив: Прекратете прибързаните изявления! Недопустимо е вменяването на вина на загиналите пилоти . 10| 2167 |16.10.2024 Сарафов изиска от МВР данни за всички заплахи срещу съдия Цариградска и нейни близки . 2| 2148 |16.10.2024 "Информационно обслужване": Резултатите от изборите ще бъдат обработени до 30 октомври . 1| 2902 |16.10.2024 Симона Кьосовска за ФрогНюз: Бъдещето на модната индустрия е свързано с екологичната отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads