Реклама / Ads
7| 4807 |28.02.2015 НОВИНИ

Р. Петков: АБВ намали дълга с 2 млрд. лв.

.
Румен Петков
Финансовият министър Владислав Горанов свали заема с 2 млрд. лева след наш натиск, заяви Румен Петков, зам.-председател на АБВ пред Нова тв. Георги Първанов има своите основания да не вярва на правителството. Не е нормално в продължение на 20 дни да обясняваш, че дълга е точно 16 млрд. и нито стотинка по-малко, а после за 20 минути да го намалиш с 2 млрд., благодарение на ултиматума на проф. Борислав Борисов.
 
След преговори с АБВ ратификацията не е 16 млрд. лева, а ще бъде редуцирана с 2 млрд. лева. Това бе и логиката на Георги Първанов, който настояваше това да се запише в споразумението. Преговорите бяха много динамични и тежки, но е факт, че АБВ накара Горанов да кажа, че ще се работи така, че над 2 млрд. лева няма да се пипат. За 20 минути го убедихме за 2 млрд. лева по-малко, коментира Петков.

Парламентарната група не подкрепи искането на финансовия министър за нов заем, а на правителството, добави Петков. От АБВ са категорични, че искат оставката на Горанов – решение, взето от ръководството на партията на заседание на Националния съвет.

Ние явно излязохме прави в нашите твърдения, че заема може съвсем спокойно да бъде 10 млрд. лева. АБВ ще бъде гарант за правилното разходване на този дълг. Ще има много ясни правила. За нас участието в правителството не е самоцел. Трябва да имаме коректни правила на комуникация.

Не съм чул нито един човек, който да разсъждава в посока приемане на оставката на Георги Първанов, беше категоричен Петков и добави, че съпреживява на лидера на АБВ. Аз се надявам на зряло решение на АБВ, което ще направи партията по-силно, заяви Петков.

Отношенията между ГЕРБ и ДПС не мога да коментирам. Когато говорим за дълга, обаче, искам да спомена, че от една страна имаме „Белене“. Нека да бъдат поканени и изслушани потенциалните инвеститори, коментира Петков и обяви, че фактът, че АЕЦ „Белене“ фигурира само в тяхната програма, но не и на ГЕРБ, няма да бъде разменна монета за подкрепата им за правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4743 |27.02.2015 Р. Петков: АБВ е гарант, че дългът ще бъде 14 милиарда . 2| 5124 |27.02.2015 Стоилов: Намаляването на дълга с 2 млрд. е "алиби" за ДПС . 30| 5309 |27.02.2015 Мая Манолова иска обнародване на дилърските договори за дълга . 9| 5980 |26.02.2015 А. Имамов пред Фрог: Горанов скри важна информация за дълга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads