Реклама / Ads
25| 4843 |18.02.2022 НОВИНИ

Петков: Промяната не може да се случи с този главен прокурор

.
С този главен прокурор промяната в България не може да се случи. Това заяви пред “Euractiv” премиерът Кирил Петков, който е на посещение в Брюксел.
 

Изпълнителната власт е дала сериозни заявки за осъществяването на реформа в системата на правосъдието. Една от тях е именно смяната на главния прокурор Иван Гешев и въвеждането на механизми за по-голям контрол на обвинението. Сериозна е заявката и за реформи в Антикорупционната комисия, която според идеята на управляващите ще бъде разделена на две части, а освен това намеренията са да се дадат и разследващи функции на КПКОНПИ.

 

Петков коментира пред Euractiv и списъка с 20 лица, които според него и според медийни публикации са отговорни за корупцията в страната. В списъка присъстват имената на 19 души, а по думите на Петков той е бил предаден на 20-тото лице. 

 

“20-ият в списъка ми е самият главен прокурор. Най-доброто нещо за страната, за прокуратурата, а и за него самия, е да подаде оставка. В прокуратурата имаме нужда от хора, които са напълно независими и прозрачни и които поставят върховенството на закона над всичко“, каза Петков.

 

Предстои правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе искане за стартиране на нова процедура от Висшия съдебен съвет за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор. Това стана възможно след произнасянето на Конституционния съд.

 

Според решението правосъдния министър има право да отправи подобно искане до ВСС, ако са налице нарушения на Конституцията от страна на обвинител №1. Вчера бившият правосъден министър в кабинета “Янев 2” проф. Янаки Стоилов призова Йорданова да представи не многобройни, а солидни доказателства за недаконните действия от страна на Иван Гешев. Дали обаче ВСС ще се произнесе по същество и ще стартира подобна процедура, не е сигурно. Повечето мнения са скептични.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3945 |18.02.2022 Енчо Господинов: Дрънкането на оръжия, както и безотговорното дрънкане, може да е опасно занимание . 2| 3346 |18.02.2022 Николай Милчев: Защо една човешка дума не можем да кажем за Левски? . 2| 3307 |17.02.2022 Р. Гълъбинов: В края на първото тримесечие инфлацията може да стигне 10% . 4| 3311 |17.02.2022 Песков: Слуховете, че Русия може да атакува Украйна след 20 февруари, са фалшиви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads