Реклама / Ads
1| 4687 |01.03.2023 НОВИНИ

Пижо и Пенда са солени! Но има за всеки вкус

.
Мартениците, със своите червени и бели багри, донесоха усещането за пролет, здраве и традиция. Още от десетина дни завладяха улици, магазини, безистени. Тази година обаче по-високите цени на материалите, нужни за изработката на мартениците, повишиха и цените.
 

Почти двойни са цените на преждата, вълната, конците в сравнение с миналата година.

 

„Печалбата за нас е по-малка от миналата година, даже някой път не покрива
себестойността на мартеницата. А и търсенето е по-слабо, хората си пестят парите“, коментира Ана, която заедно с майка си от 15 години изработват и продават мартеници на сергия.

 

Те имат и онлайн магазин за бижута, където също предлагат червено-бялата красота.


Оказва се,че и при мартениците всяка година има тенденции. Все по-рядко се срещат и търсят традиционните бели и червени топчета, фигурките на Пижо и Пенда, както и мартениците за закачане на реверите. Тази година хората търсят сувенирни, по-малко са покупките на гривни, които са популярни от няколко години. Хит сред момичетата са диадемите за коса в бяло и червено, мартенички под формата на пръстени и пр. Модни са големите сувенирни мартеници за дома, за офиса. Те са под формата на кръг, на подкова, на къща, богато украсени и се закачат на стената. С всяка година въображението и творчеството на изработващите мартеници ни изненадва.

 

Предлагат ли се китайски мартеници? Търговците казват, че единствените китайски стоки са заготовките – мънистата, детските герои от пластмаса и евентуално ширитите в бяло и червено от изкуствена материя. Но масовото предлагане на пазара са български , ръчно направени мартеници. Те и най-много се купуват.


Цените на мартеничките варират от 0.70 ст на брой до 20 лв за декоративните мартеници за дома. Детските мартенички с приказни герои са по 1 лв – 1.50 лв. За закичване и гривни са от 2 лв. до 6 лв. в зависимост от материалите, от които са изработени и труда на авторите… Най-много мартеници се купуват между 26 февруари и 2 март. Има за всеки вкус и бюджет.

 

Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3122 |04.02.2023 Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски се преклониха пред Гоце Делчев (Видео) . 6| 3576 |28.01.2023 Според Пендаровски София политизира случая с побоя над Християн Пендиков . 6| 3065 |24.01.2023 Пендаровски иска забрана за влизане в РСМ на български политици . 1| 3149 |12.01.2023 Стево Пендаровски упрекна депутатите за липса национален консенсус за присъединяването на РСМ към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads