Реклама / Ads
12| 7728 |04.06.2019 НОВИНИ

Пинхас Голдшмит: Евреите са богати, можеш да ги намериш на Луната, но не и на полето

.
Пинхас Голдшмит
Наистина евреите са сред най-богатите хора в света. Но това има своето обяснение. Две са основните причини, смята Пинхас Голдшмит, президент на Съвета на равините в Европа и главен равин на Москва.
 

Според него битува мнение, че всички неприятности, като започнем със световните кризи и завършим със спирането на водата в блока, са причинени от евреи. Сякаш някъде зад кулисите всички важни решения се взимат от някакъв световен еврейски заговор. Това свое мнение Голдшмит споделя в интервю за руската медия Лента.ру.

Хора с еврейски корени живеят пръснати из целия свят. Много от тях наистина са преуспели, но да се говори за някакъв световен заговор е измислица на антисемитите.

 

Истината е много по-проста. Именно заради антисемитизма евреите са принудени да работят двойно и тройно повече, за да постигнат това, което за другите е обичайно или не толкова трудно. От деца евреите знаят, че всяка свободна минута трябва да учат. Трудът и учението продължават с висок темп дори там, където отдавна няма антисемитизъм, защото това се дължи на генома, смята Голдшмит. Ето ви две важни причини евреите да са сред най-успешните хора.

 

Припомняме, че в класацията на Форбс за най-богатите хора на земята за 2019 г. в Топ 10 петима са евреи. Това са основателят на Facebook Марк Зукърбърг, предприемачите Майкъл Блумбърг и Уорън Бъфет, съоснователят на Google Лари Пейдж и собственикът на Oracle Лари Елисън.

 

Не във всички области обаче е така, казва още президентът на равините в Европа и посочва атлетиката, футболът и селското стопанство, където евреите не ги бива. По-вероятно е да видите евреин на Луната, отколкото на полето, - шегува се той.

 

Според последните проучвания на Агенцията за човешки права към ЕС почти 30% от живеещите в Евросъюза евреи са били подложени на обиди, натиск и дори преследване. Цели 85% пък считат, че в страната им антисеметизмът е сериозен проблем. Почти една трета от евреите в страните от ЕС имат намерение да заминат да живеят и работят другаде. Допитването е проведено неотдавна в 12 страни на ЕС, в които живеят най-много евреи - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция и Великобритания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4674 |09.07.2018 Проф. Бар-Зоар: Комунистическата версия беше, че никой не е спасил евреите в България . 1| 5722 |07.02.2018 Пламен Каменов: Пеефски да говори за прозрачност на медиите е все едно Хитлер да иска спасение за евреите . 5| 5314 |11.12.2017 Нина Мирчева за Фрог: Евреите у нас клеймят Тръмп . 2| 6308 |08.11.2017 Израел пак номинира БПЦ за Нобелова награда за спасяването на евреите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads