Реклама / Ads
41| 5423 |29.09.2020 НОВИНИ

Питаме САЩ за купуването на още 8 самолета F-16 и оборудване

.
Източник: БГНЕС
Като израз на желанието за стратегическото партньорство с американската компания „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70. Освен за тях питаме и за нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.
 

Това съобщават от правителствената пресслужба след среща на премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ у нас н.пр. Херо Мустафа и представители на американската компания от която България закупи бойни самолети за 2,2 милиарда лева, платени накуп.

 

„Разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, е изтъкнал премиерът Бойко Борисов. Той е бил категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри „уникално за страната ноу-хау“ в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

 

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“, е казал още премиерът.

 

Борисов е потвърдил, че българското правителство е осигурило вече финансиране в размер на 300 млн. лв. за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 млн. лв. са отпуснати през август от бюджета на Министерството на отбраната. 

 

Тепърва ще бъде създавана работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. В нея ще участват представители на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“, става ясно от информацията на МС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4922 |21.08.2020 Питаме сърбите за оградата на границата . 19| 7210 |04.06.2020 Каракачанов се размечта за нови 8 самолета Ф-16, продаваме МиГ-29 . 4| 5537 |24.05.2020 Йордан Радичков-внук: Трябва наистина да се опитаме да разберем големите думи . 10| 5342 |14.05.2020 Отхвърлиха искането на Марешки за мораториум над купуването на нова бойна техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads