Реклама / Ads
14| 2994 |10.07.2023 НОВИНИ

Плашат ли родните служби с ескалация на войната в Украйна?

.
Ден преди срещата на върха на НАТО, на която се очаква ясен сигнал към Русия и евентуална покана на Украйна в Алианса, родните служби излязоха с доклад за 2022 г., в който предупреждават за съществуващата опасност от ескалация на конфликта и излизането му от пределите на Украйна, както и потенциала от употреба на оръжия са масово поразяване.
 

В доклада се отбелязва, че  руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност.

 

Войната в Украйна е оказала най-съществено влияние върху националната ни сигурност и нарастващия потенциал за нестабилност в региона Западни Балкани, където се забелязва нарастване на напрежението през изминалата година, посочват в доклада си от ДАНС.

 

Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия. Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

 

Процесите водят до промяна на основни енергийни и транспортни коридори и генерират значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави. Фактори за дестабилизация на региона се явяват и „замразените“ конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор. През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението, става ясно от доклада на ДАНС. 

 

В тази стратегическа среда глобални и регионални фактори прилагат хибриден инструментариум за влияние в райони и държави от интерес, използвайки и/или създавайки уязвимости и зависимости.

 

Войната в Украйна е илюстрация за нарастващото прилагане на военна сила за реализация на целите. Освен използването на политически и икономически натиск и деструктивното въздействие върху критична инфраструктура, през 2022 г. продължава инструментализацията на енергийните доставки, миграционните потоци и процесите, пряко засягащи продоволствената сигурност. 

 

Запазва се използването на перспективно ориентирани инструменти на „меката“ сила в сферите образование, наука, култура и религия, както и на целенасочени информационни операции за формиране на определени обществени нагласи, пропагандиране на тези, дезинформиране, създаване и експлоатиране на социални разломи, всяване на страх и недоверие и др. 

 

Службите за разузнаване и сигурност остават значим елемент от хибридните способности за въздействие. Процесите в региона предопределят и високата разузнавателната активност у нас през 2022 г.

 

Основните сфери на разузнавателен интерес остават относително непроменени и касаят: външнополитическите позиции на България, детерминирани от членството в НАТО и Европейския съюз, особено в контекста на конфликта в Украйна; двустранното сътрудничество с определени държави; вътрешно-политическата и икономическата ситуация; обществените настроения и явления с перспектива за инструментализация; процесите в сферата на образованието и културата; тенденциите и нагласите сред земляческите структури на наша територия и сред българските общности зад граница; способности и реформи в сферата на отбраната и сигурността и др.

 

Целият доклад може да бъде видян тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2550 |29.06.2023 Акад. Денков пред ”Политико”: Каним нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават ГКПП ”Капитан Андреево” . 4| 2599 |28.06.2023 Кирил Петков пред ”Политико”: България трябва да реформира службите си за сигурност и да ги прочисти от руски агенти . 0| 2657 |24.06.2023 Службите претърсват офисите на “Вагнер” в Санкт Петербург . 14| 2851 |23.06.2023 Ивайло Мирчев (ПП-ДБ): Искаме да реформираме службите, защото те са пробити от руска агентура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads