Реклама / Ads
4| 8393 |27.08.2013 НОВИНИ

В плен на Темида: Девет магистрати се обзавели с условни присъди

.
Правосъдието се оказа милостиво към магистратите. От 13 съдени съдии, прокурори и следователи от 2012 година досега 9 са с условни наказания. Трима са оправдани, един е с ефективна присъда - но засега.
 

Това сочи справка на Висшия съдебен съвет, пише в. "Преса". Данните са от Софийски градски съд и от Софийския апелативен съд - те са първа и втора инстанция по делата срещу магистрати. В двата списъка се повтаря едно име на обвинителя от Шумен Румен Пенев по дело за подкуп от 25 000 лева. На първа инстанция той е осъден ефективно, но на втора наказанието му е станало условно. Има и шумни случаи - тук са делата срещу някогашния районен прокурор на София Славчо Кържев срещу бившия депутат, преди обвинител на Оряхово, Тома Томов, срещу ексшефката на Административния съд - Варна Анелия Цветкова и др.

Единственият с ефективна присъда засега, но само на първа инстанция, е съдията от Велико Търново Славчо Петков, обвинен за вземането на 6000 лева. Той е получил 8 години затвор. Като първа инстанция СГС е осъдил на 3 г. условно Анелия Цветкова (обвинена за злоупотреба със служебно положение и 10 000 лева подкуп). Съдията Петър Сантиров (заедно с бившия военен министър Николай Цонев и бизнесмена Тенчо Попов) е оправдан от СГС.

 

Оправдани на втора инстанция са варненските прокурори Тони Томов и Карен Бейлерян, обвинение за опит за проваляне на разследване срещу дознател. С условни наказания са висшият обвинител Ангел Дончев от ВКП (съден за изнудване на колега), следователят от Бургас Стефан Тодоров (за опит да смачка дело за катастрофа срещу бившия футболен президент Ивайло Дражев), Тома Томов и бившият му заместник в Оряхово Димитър Викантиев (обвинен за рушвет от 23 000 лева от бизнесмен).

 

Условно са осъдени също съдията от Кюстендил Юри Маринов (за подкуп) и бившият районен прокурор на София Славчо Кърджев (за оказан натиск върху колеги). Наказанията на Велков, Кърджев и Маринов вече са потвърдени от последна инстанция - Върховния касационен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4953 |21.08.2013 Скок на престъпленията от дрога в България . 43| 5377 |24.07.2013 След извънредния пленум: БСП са готови за диалог . 16| 5196 |23.07.2013 Полицейски подкрепления пътуват към София? . 150| 5205 |21.07.2013 Т. Буруджиева: ГЕРБ трябва да се върне в пленарната зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads