Реклама / Ads
7| 4725 |05.10.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Няма невинни в парламента

.
Няма невинни в парламента при блокирането на работата му, включително ГЕРБ. Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред БНТ.
 

По думите му няма невинни в сегашната ситуация, когато парламентарната институция се ползва с най-ниско доверие. В същото време надделявали процедурните хватки и партизанските битки. "Разбира се, политическото противопоставяне е част от демократичната държава. Но трябва да има баланс между битките и свършената работа в парламента", категоричен бе президентът.

Той обясни, че не съжалява за думите си отпреди няколко месеца, когато избухна скандалът с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава Плевнелиев заяви, че сваля доверието си от Орешарски, Станишев и Местан. „Бях честен с нацията и няма как да съжалявам за това", добави държавният глава.

Според него все още стои същият проблем на дневен ред. „И въпросът не е толкова кой е предложил Пеевски, а защо. Това ли беше най-прозрачната кандидатура, най-добрият начин за назначение на толкова висша позиция?", допълни той.

Плевнелиев коментира още, че ще наложи вето на готвена промяна в Закона за Държавна сигурност, ако бъде приета. Предлаганите от управляващите промени предвиждат връщане на текст в закона, който скрива сътрудниците, заемали определени длъжности.

„Държавна сигурност трябва да отиде в музея, да приключим с полуразказаните досиета и зависимостите от миналото. Като държавен глава не мога да подкрепям връщането назад - агентите на ДС отново да бъдат полупосочени, истината е важна", добави Плевнелиев.

„Ако искаме да излекуваме разделението, трябва да дадем диагнозата. Аз съм убеден, че няма разделение на българския народ", каза още президентът.

"Президентът е модератор. Той дава възможност всеки да бъде чут. Чрез инициативата "Диалог с гражданите" аз поканих всички - и протестиращи, и контрапротестиращи", подчерта Плевнелиев и попита: "Това да чуеш нацията разделение ли е?".

Президентът определи отношенията в президентството, включително с вицепрезидента Маргарита Попова, като работни и професионални и подчерта вярата си, че всеки, който работи там, ще допринася с действията си за стабилността на институцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4910 |04.10.2013 Ботев няма да пада от читанките . 38| 6884 |04.10.2013 Стоилов: Още няма парламентарна криза . 19| 5731 |03.10.2013 "Атака": Може и да ни няма в следващия парламент . 13| 5553 |02.10.2013 Орешарски: Нямаше сериозен аргумент срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads