Реклама / Ads
7| 5007 |02.05.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Политиците да не чакат Брюксел да им направи реформите

.
Източник: Президентство
Всяка страна сама трябва да направи своите реформи за растеж и заетост, а не политиците да чакат Брюксел да свърши това вместо тях, заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, която се проведе в сряда в престижния "Космос" клуб, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

Член на клуба в периода 1957 - 1995 година е бил изобретателят на дигиталния компютър от български произход Джон Атанасов. Неговият портрет е поставен редом до този на американския президент Удроу Уилсън. Пред дипломати, бизнесмени и учени държавният глава изложи визията си за политиката на растеж.

В момента страната ни е пред финализирането на Националната стратегия „България 2020“, която ще е в основата на Договора за партньорство с ЕК за следващия програмен период. Росен Плевнелиев посочи, че не трябва да се наливат средства за постигането на моментен растеж, а да се инвестира в дългосрочни приоритети. По думите на президента доходите трябва да се изработят, а не да се взимат заеми с тази цел. Според Росен Плевнелиев и в момента България има възможност за развитие и прогрес и посочи като пример секторите земеделие, производство на храни и високи технологии.

На въпрос за европейската перспектива и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС държавният глава коментира, че предстоящото приемане на Хърватия от 1 юли тази година и постигнатото споразумение между Белград и Прищина е успех за ЕС и положителен пример за останалите страни от региона.

Отношенията на България и Световната банка вече са в нов етап на развитие, финансовата институция е партньор на страната ни и нейните експерти заедно с българската администрация работят по доброто управление на големи проекти и провеждането на ключови реформи. Това констатираха президентът Росен Плевнелиев и президентът на Световната банка Джим Йонг Ким, които се срещнаха в централата на институцията.

Като приоритетни области за сътрудничество двамата определиха здравеопазването, образованието, енергетиката и енергийната ефективност. Световната банка изрази готовност да подпомогне България и с експертна помощ в тези сфери. Президентът на финансовата институция посочи, че здравеопазването е проблем в много държави и по тази причина предстои банката да формира експертна група, която да предложи модел за подобряване ефективността на сектора. Държавният глава подчерта, че във водния сектор Световната банка и България вече работят изключително активно и има силен потенциал за прилагане на публично-частното партньорство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5348 |27.04.2013 Плевнелиев: Омръзна ми от СРС-та и бръмбари . 9| 5085 |25.04.2013 Плевнелиев: Не очаквайте да давам оценка за един или друг лидер . 71| 5303 |22.04.2013 Сергей Станишев: Инвеститорите чакат да минат изборите, за да спре рекета над бизнеса . 9| 5340 |12.04.2013 Президентът към политиците: Не обещавайте всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads