Реклама / Ads

1| 3627 |23.09.2016 НОВИНИ

Плевнелиев пред ООН: Време е способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави

.
Росен Плевнелиев
“След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

„Ирина е символ на българските жени. Тя е пример за всички нас. Тя е много известна не само у нас, но и в цял свят. Ние всички много се гордеем, че тя се включи в най-тежката битка за най-високия пост в света – генерален секретар на ООН“, каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.
 

Държавният глава изрази решимостта на страната ни да продължава да допринася за насърчаването на човешките права в международен план като член на Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г. и ще разчита на подкрепа за своята кандидатура.
 

В изказването си президентът Росен Плевнелиев констатира нарастваща през последните години подкрепа на международната общност за осигуряване на равни възможности за жените и мъжете при достъпа до висши ръководни позиции, включително за поста Генерален секретар на ООН.
 

„Резолюцията на Общото събрание по въпроса подчертава необходимостта при определянето на Генералния секретар да бъде осигурено равнопоставено и справедливо разпределение, основано на баланс по полов и географския признак, като същевременно бъдат изпълнени най-високите възможни изисквания“, напомни държавният глава.
 

От трибуната на Общото събрание на ООН българският президент се обяви за засилване на прозрачността, съгласуваността и ефективността в системата на ООН, която трябва да бъде добре подготвена да се справи с новите предизвикателства и да отговори на растящите нужди.
 

Президентът Плевнелиев подчерта, че България работи активно за интегрирането на човешките права на децата във всички големи междуправителствени процеси в ООН. „България направи правата на децата основен приоритет на Съвета на Европа по време на своето председателство на Комитета на министрите и се гордее с приемането на Софийската стратегия за правата на детето, която ще се изпълнява от всички 47 страни членки на СЕ през следващите 6 години.“
 

„Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие.“

Президентът Росен Плевнелиев се обърна към международната общност с призив за колективни глобални усилия за управление на миграционните и бежанските потоци и за укрепване на международното сътрудничество и координация с цел по-добра защита и подпомагане на бежанците.
 

„Европа е символ на надеждата за милиони бежанци, бягащи от насилието и войната. Вдъхновени от общите си ценности, сме решени да укрепим още повече усилията си за управление на миграцията в съответствие с международното право в хуманитарната област и правата на човека. Страните, които са по-близо до зоните на конфликт, като България, са изправени пред безпрецедентно предизвикателство“, посочи президентът Росен Плевнелиев.
 

България приветства Декларацията от Ню Йорк, като символ на съвместните усилия за укрепване на международното сътрудничество и за по-добра защита и подпомагане на бежанците.
 

„Миграцията следва да се управлява чрез колективни глобални усилия по отговорен начин. Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите – жените, децата и хората с увреждания. В същото време, всички мигранти са длъжни да спазват законите на страната, в която пребивават. България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността. Този изключително важен елемент трябва да ни води в изграждането на партньорства между страните на произход, транзит и дестинация и цялата международна общност“, каза президентът от трибуната на ООН.

Държавният глава подчерта, че настоящата глобална хуманитарна криза напомня, че трябва да се справяме с глобалните проблеми, като се фокусираме върху първопричините, които са ги породили.
 

„Свидетели сме на нестабилни региони, несигурни граници и разтревожени граждани. Тероризмът се разраства. Никой не е имунизиран и никой не е в безопасност. Зоните на конфликт се превръщат в благодатна почва за радикални идеологии и терористична дейност. Всеки ден се нарушават и погазват правата на човека, а невинни жени и деца са основните жертви“, посочи българският президент.
 

Росен Плевнелиев припомни ангажираността на България с глобалните усилия за предотвратяване и разрешаване на продължителни конфликти. По време на успешното ротационно председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България предложи конкретни инициативи, насочени към подобряване на сигурността, стабилността, свързаността и устойчивото развитие на Балканите. Страната ни бе домакин и на Годишната среща на Групата “Арайолош”.
 

„Десет президенти на държави членки на Европейския съюз обмениха идеи и споделиха визия как да възстановят доверието в Европейския съюз и да донесат стабилност и просперитет на Балканите. Това е голямо признание за балансираната и принципна външна политика на България“, посочи президентът Плевнелиев.

Българският държавен глава отново подчерта, че не е достатъчно конфликтите да бъдат изброявани, за тяхното разрешаване трябва да се полагат конкретни усилия. „Тероризмът и насилственият екстремизъм са тревожна заплаха за мира и сигурността, правата на човека и устойчивото развитие. Не можем и не трябва да приемаме това за „новото нормално”.
 

Превенцията на радикализацията трябва да бъде основен елемент от реакцията. България е приела необходимото вътрешно законодателство и е изградила съответния институционален капацитет. Образованието, опазването на културното наследство и зачитането на правата на човека ще ни помогнат да се справим с причините, принуждаващи отделни хора да се присъединяват към агресивни екстремистки групи. Трябва да се положат всички усилия за изкореняване на тероризма и екстремизма“, апелира президентът от световната трибуна.
 

В речта си пред Общото събрание президентът Росен Плевнелиев постави акценти и върху изпълнението на Целите за устойчиво развитие през следващите петнадесет години, което ще има решаващо значение за гарантиране на напредък и просперитет в целия свят, за укрепване на мира и за превръщане на нашата планета в по-добро място за живеене.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3705 |23.09.2016 Слънчево и приятно ще е времето днес . 0| 3415 |22.09.2016 Германия иска временна забрана на военните полети над Сирия . 4| 3890 |22.09.2016 Корнелия Нинова: Българи, бъдете горди и не навеждайте глави пред никого . 2| 3440 |22.09.2016 Премиерът Борисов: Независимостта даде привилегията българите сами да определят съдбата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ